Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Desfășurarea sesiunii plenare Zilele Diasporei 2019

Published on: Sat, 08/17/2019 - 09:10

În data de 16 august curent s-a desfășurat sesiunea plenară a Zilelor Diasporei în Republica Moldova.

 

La ceremonia de deschidere au participat: Preşedintele ţării, Igor Dodon, Prim-ministrul, Maia Sandu, Viceprim-ministrul, Ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan, ministrul Finanțelor, Natalia Garvilița, reprezentanții partenerilor de dezvoltare, și anume, , Reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova, Andrea Cuzyova, Director Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Caroline Tissot, Șef interimar de misiune, USAID în Republica Moldova, Victoria Gellis.

 

În mesajul de salut, Igor Dodon a remarcat faptul că respectul acordat Diasporei prin prezența conducerii țării la Palatul Republicii este binemeritat, deoarece cetățenii noștri stabiliți în străinătate contribuie substanțial la crearea statului modern Republica Moldova: "Sînt ferm convins că cetățenii noștri din alte țări s-ar putea implica activ în atragerea și menținerea investițiilor străine, avînd în vedere, mai întîi de toate, necesitatea sporirii atractivității statului nostru pentru mediul de afaceri extern".

 

În discursul său, Maia Sandu a accentuat rolul important pe care îl are diaspora pentru întreaga societate: „Guvernul actual recunoaște sacrificiul și curajul dvs., puterea dvs. de a vă afirma ca oameni demni, liberi și muncitori în țări străine. Moldova are nevoie de voi, are nevoie să puneți umărul la procesul complicat de repornire a proceselor economice și democratice din țara noastră. Aceasta este casa noastră și, oricât de greu ne va fi în continuare, noi trebuie și putem să schimbăm lucrurile. Acum forța noastră este și mai mare, deoarece avem aceeași dorință – și diaspora, și guvernarea – să facem viața cetățenilor mai bună.”

 

Evenimentul a întrunit reprezentanți ai comunităților diasporei Republicii Moldova din 28 țări, precum și persoane responsabile de cooperarea cu diaspora din cadrul instituțiilor publice.

 

Pe parcursul zilei au avut loc o serie de ateliere de discuții pe subiecte de interes pentru diasporă:  votul în diaspora, servicii consulare, politici în domeniul sănătății, muncii și protecției sociale, probleme și soluții în sistemul educațional.

 

Zilele Diasporei se desfăşoară în fiecare an, la mijlocul lunii august, la nivel local și central în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 735/2016 și au drept scop fortificarea relațiilor dintre Guvern și diasporă, precum și mobilizarea diasporei și societății civile pentru promovarea acțiunilor comune orientate spre dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.