Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Întrevedere BRD la Înaltul Comisariat pentru Migrație din Portugalia

În contextul vizitei efectuate în Portugalia, în perioada 16-18 noiembrie 2016, cu ocazia Zilei Vinurilor Moldovenești, eveniment susținut de Biroul Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat în cadrul programului de granturi Diaspora Engagement Hub, Onorina Șoric, consultant principal în cadrul BRD, a avut o întrevedere cu Jose Antunes Fernandes, Membru al Consiliului de Administrație a Înaltului Comisariat pentru Migrație.De asemenea, la întrevedere a participat consilierul în cadrul Ambasadei Republicii Moldova, Valeriu Ostafii. 

 

Întrevederea a fost organizată de Ambasada Republicii Moldova în Portugalia.

 

Înaltul Comisariat pentru Migrație din Portugalia, este o instutuție guvernamentală ce se subordonează președinției Prim-ministrului (Presidency of the Ministers Council), având statut egal cu alte ministere. Obiectivul de bază a Înaltului Comisariat este de a coordona politici de stat în domeniul migrației, imigrației și a minorităților etnice. Instituția deține locul doi la nivel mondial în procesul de asistență a migranților, imigranților și minorităților etnice, și întrunește centralizat servicii oferite de alte insituții guvernamentale. Înaltul Comisariat are trei centre (Lisabona, Faro, Porto), unde activează aproximativ 150 de persoane, 90% din funcționari sunt imigranți sau migranți revenți.

 

Precizăm că în cadrul centrului din Lisabona activează trei reprezentați ai diasporei Republici Moldova și un reprezentant în centrul din Faro. Din 2004 pană în noiembrie 2016, cele trei centre a Înaltului Comisariat au deservit 4 milioane de persoane. Bugetul Înaltului Comisariat pentru Migrație este de 15 milioane de euro anual din fondurile Uniunii Europene și 600 000 de euro din bugetul statului, funcționarii centrelor sunt remunerați din fondurile UE.

 

Pentru a stimula diaspora portugheză să revină și să investească în țara de origine, anual sunt deschise linii de granturi în afaceri. Contribuția Înaltului Comisariat este de 4 000 - 5 000 de euro pentru proiect, proiectele sunt deschise, iar resursele alocate nu sunt limitate, fiind posibilă susținerea tuturor proiectelor eligibile depuse.

 

Totodată, pentru a promova proiectele existente și a consolida relațiile de colaborare cu reprezentanții din diasporă, lunar sunt efectuate deplasări peste hotare în țările unde sunt concentrați reprezentanții diasporei portugheze.

 

În cadrul întrevederii, dl Jose Antunes Fernandes a reiterat continuarea sprijinului oferit de către Înaltul Comisariat pentru Migrație asociațiilor diasporei Republicii Moldova în Republica Portugheză.

 

La capitolul recomandări, în cadrul discuțiilor, Jose Antunes Fernandez a menționat programul de granturile SEE și Norvegiene (http://eeagrants.org/ ).

 

Vizita de lucru în Portugalia a avut loc în conformitate cu planul de acțiuni a Strategiei naționale „Diaspora – 2025” și a fost organizată cu susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC).