Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Raport privind desfășurarea Zilelor Diasporei 2019 la nivel local

Published on: Tue, 09/03/2019 - 08:53

Luna august este cunoscută ca luna revenirilor ACASĂ a moldovenilor care sunt stabiliţi cu traiul peste hotare. Anual, în Republica Moldova, în această perioadă se desfășoară Zilele Diasporei atât la nivel central, cât și la nivel local.

 

Tot mai multe localități din ţara noastră au preluat experiența autorităţilor publice centrale de a marca Zilele Diasporei prin diverse activități cu implicarea nemijlocită a cetăţenilor din diasporă. Zilele Diasporei se organizează cu scopul de a îmbunătăți și fortifica dialogul dintre autoritățile publice centrale/locale și diasporă.

 

În acest an, la nivel local, Zilele Diasporei s-au desfășurat în 21 de raioane din țară (Edineț, Hîncești, Soroca, Căușeni, Ștefan Vodă, Dondușeni, Glodeni, Cantemir, Rîșcani, Ungheni, Călărași ș.a.), care au inclus 64 localități.

 

Tradiţional, autorităţile publice locale organizează întâlniri cu băștinașii în cadrul cărora discută problemele care sunt în localitate, proiectele de viitor, se organizează ateliere informative, expoziții în biblioteci sau muzee, concerte, concursuri gastronomice, mese rotunde, hora satului, etc. Totodată, în cadrul întâlnirilor cu băștinașii se abordează și subiecte ce țin de dezvoltarea economică a localităților, despre cum se poate implica diaspora acasă în dezvoltarea socio-economică a ţării.

 

În unele localități, în semn de recunoştinţă faţă de membrii diasporei care sunt activi și contribuie în permanenţă la dezvoltarea localității de baștină, reprezentanţii APL oferă diplome şi alte distincţii însemnate.

 

Puteți vizualiza activitățile AICI.