Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Republica Belarus și Republica Moldova au semnat un acord de asigurare socială

Published on: Thu, 10/24/2019 - 15:44

La 23 octombrie 2019, Republica Moldova și Republica Belarus au semnat un acord de asigurare socială. Documentul a fost semnat de către ministrul Muncii și Protecției Sociale, Irina Kostevici, și ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova la Minsk, Victor Sorocean.

 

Acordul își propune să reglementeze dreptul la pensie și se referă la cetățenii care sunt rezidenți și lucrează în Republica Belarus și Republica Moldova.

 

Conform acordului, plata primelor de asigurare se va face conform regulilor generale în conformitate cu legislația statului pe teritoriul căruia cetățenii lucrează indiferent de locul de reședință; prestația de pensie este asigurată ținându-se cont de principiul proporționalității: Republica Belarus și Republica Moldova vor calcula și plăti  pensii pentru perioadele de muncă acumulate pe teritoriul lor după 31 decembrie 1991. Pentru perioadele de muncă până la 31 decembrie 1991 pe teritoriul fostei URSS, inclusiv RSS Belarusă și RSS Moldovenească, pensia va fi stabilită și plătită de statul, pe teritoriul căruia cetățeanul locuiește în momentul solicitării pensiei.

 

Pensia va fi plătită pe teritoriul statului de reședință a pensionarului în moneda națională a acestui stat.

 

Acordul va intra în vigoare după finalizarea procedurilor interne din cele două state.

 

 

https://www.belta.by/society/view/belarus-i-moldova-podpisali-dogovor-o-sotsialnom-obespechenii-366745-2019/?_utl_t=fb&fbclid=IwAR1KtKG-UQuLLv98Rg9SnsYm8n4GQP-24zIAnfWEazGi9Phhwcisg8sA6hg