Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Revista diasporei „MOLDOVA de oriunde”, ediția a 3-a, aprilie 2017

12 aprilie 2017 - Revista diasporei „MOLDOVA de oriunde”, cu beneficiarii Programului de granturi „Diaspora Engagement Hub” pe prima copertă și cu o carte poștală pascală pe ultima, aduce în proaspăta sa ediție, din ajunul Sărbătorilor de Paști, reușitele conaționalilor noștri care s-au afirmat pe plan profesional peste hotare sau în Republica Moldova, lansând afaceri ACASĂ sau muncind în străinătate pentru oamenii apropiați din țară.

 

Experiența internațională a conaționalilor noștri adusă acasă, lecțiile de viață, istoriile de succes sau proiectele realizate cu sprijinul Biroului Relații cu Diaspora (BRD) și partenerilor săi, ori anunțul pentru cea de-a cincea ediție a Programului „DOR” se regăsesc pe paginile revistei.

 

„Ajunul sărbătorilor pascale ne îndeamnă întotdeauna să ne gândim cu mult mai mult dor și îngăduință la cei care au rămas acasă. Unii dintre dumneavoastră vor veni în Moldova pentru a petrece un timp scurt cu familia, rudele, prietenii. Fiecare în parte va descoperi o Moldovă a lui, se va umple de emoții pozitive, se va încărca cu ceea ce mai târziu vor fi amintiri și... va pleca. Va pleca să revină acasă altădată”, afirmă în deschiderea ediției Olga Coptu, șefa BRD.

 

Revista „MOLDOVA de oriunde” prezintă câțiva dintre protagoniștii proiectelor susținute în cadrul Programului de granturi tematice „Diaspora Engagement Hub” al BRD din cadrul Cancelariei de Stat, realizat în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), misiunea în Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

 

Pe paginile revistei se regăsesc, de asemenea, portretele unora dintre cele 250 de asociaţii sau grupuri de iniţiativă ale cetățenilor originari din Republica Moldova din peste 30 de ţări care formează diaspora Moldovei. În această ediție sunt prezentate activitățile comunităților de moldoveni din Canada, Finlanda, Franța, Grecia, Italia, Kazahstan, Norvegia și Portugalia.

 

Câteva cercetări și studii, printre care „Generații secunde de migrație: Cazul Republicii Moldova” și „Moldovenii în Italia. Globalizarea, efectele migrației și asocierea diasporală”, sunt prezentate în rezumat pe paginile revistei.

 

„Viața de după Planeta MOLDOVA” este genericul interviurilor pe care echipa revistei le-a realizat la București și Barcelona cu autorii proiectului de pe vremuri „Planeta Moldova” - Mitoș Micleușanu și Florin Braghiș.

 

„ACASĂ”, „#facem”, „Inspirație”, „Istorii de succes” sunt alte câteva rubrici-cheie ale revistei „MOLDOVA de oriunde”, ajunsă acum, în aprilie 2017, la ediția a 3-a, dar lansată în premieră, la Chișinău, în cadrul Zilelor Diasporei în Republica Moldova, din august 2016.

 

Revista diasporei „MOLDOVA de oriunde” iese din tipografie de Paști. Va fi expediată la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova în străinătate, precum și asociațiilor din diasporă, la solicitare. Versiunea online este disponibilă AICI și pe portalul www.stiripozitive.eu.

 

Conținutul revistei diasporei a fost elaborat de Agenția „URMA ta”, împreună cu BRD, în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, finanțat de SDC, implementat de OIM Moldova în parteneriat cu BRD al Cancelariei de Stat.