Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasadorul Peter Michalko, în vizită la BRD

Published on: Tue, 09/29/2020 - 20:02

Pe data de 28 septembrie curent, E.S dl Peter Michalko, Ambasador, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, s-a aflat în vizită de lucru la Biroul relații cu diaspora.


Șeful BRD, Valeriu Turea, l-a informat pe înaltul oficial european despre activitatea desfășurată de instituție în vederea consolidării relațiilor diasporei moldovenești cu țara de origine, implicarea acesteia în dezvoltarea social-economică și culturală a Republicii Moldova. În context, s-au făcut referiri desfășurate la Zilele Diasporei, Programul DOR care au avut loc în format online în ultima decadă a lunii august, precum și la proiectele componente ale programelor Diaspora*Acasă*Reușește DAR 1+3 și Diaspora Engagement Hub implementate cu suportul financiar comun al partenerilor de dezvoltare, Guvernului Republicii Moldova, administrației publice locale și diasporei.


În cadrul discuției s-a menționat că diaspora moldovenească dispune de un potențial uman deosebit, de expertiză și experiență avansate acumulate în țările de origine care pot fi puse în valoare cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, inclusiv al instituțiilor europene, întru susținerea dezvoltării Republicii Moldova. Pentru ca acest potențial să fie pe deplin fructificat, este necesar ca vocea și participarea diasporei să fie asigurate de autorități, inclusiv prin garantarea dreptului de a alege și de a participa la viața politică și economică a țării.