Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

UN ALTFEL DE DOR: LA DISTANȚĂ, DAR TOTUȘI ÎMPREUNĂ!

Published on: Tue, 08/18/2020 - 00:00

SINTEZA ZILEI A NOUA

 

Cea de-a noua zi a Programului DOR a fost una la fel de plină de activități interesante, dar și practice, de la care nu putea să lipsească meșteșugul de împletire a fibrelor vegetale, una din cele mai vechi îndeletniciri tradiționale.

 

Programul a început cu tradiționala înviorare de dimineață. Cornel, Cătălin și Constantin au transmis multă energie pozitivă și au creat dispoziție bună, desigur sub regia lui Andrei.

 

Până la prezentarea Agendei zilei, Irina a făcut o retrospectivă a zilei anterioare, menționând și aplaudând doruleții care au transmis mesajele pline de speranțe privind schimbările ce urmează a fi făcute în Moldova pentru a se reîntoarce definitiv acasă cu familia.

 

A urmat cel de-al nouălea concurs, „Moldova visurilor mele”. Și de aceasta dată, copii au transmis poze cu desene în care Moldova este reprezentată în peisaje uimitoare cu mult soare, râuri cu ape curate, podișuri, câmpii, livezi, vii, codri seculari etc.

 

La atelierul practic ”Păpuși din pănuși”, doruleții au avut posibilitatea să viziteze virtual casa și grădina dnei Nataliei Cangea, meșter popular din s. Zolonceni, r-nul Criuleni. Meșterița a dezvăluit unele secrete care stau la baza meșteșugului împletitului din pănuși și a demonstrat unele tehnici de împletire. Pe timpuri, străbunii noștri confecționau din pănuși mai multe obiecte precum animale, păsări, păpuși ș.a. Astfel, folosind „împletirea prin legare” și „împletirea prin răsucire” doruleții au învățat că din pănuși, dar și din alte fibre vegetale, se pot obține diferite articole, care se pot îmbina frumos în interiorul casei.

 

La activitatea „Descoperă Moldova” copiii au fost invitați virtual la Conacul lui Uvaliu din s. Căzănești, r-nul Telenești. În această localitate, au fost păstrate rămășițele turnului de apă, care făcea parte din Palatul Conacului la sfârșitul XIX-începutul secolului XX. Din păcate, aceasta este tot ce a mai rămas din palatul uriaș, construit de boierul Ștefan Uvaliu. Merită de remarcat că acest loc are o natură incredibil de frumoasă, cu peisaje vibrante. De aceea, cu siguranță veți găsi unde să vă plimbați și să petreceți timpul frumos și relaxant, departe de forfota orașului.

 

La sfârșitul zilei, doruleții au avut posibilitatea să viziteze virtual "Pivnițele din Brănești" și restaurantul „Epoca de piatră”, aflate în coasta Orheiului Vechi. Vasile Dulgher, fondatorul și administratorul pivnițelor, a povestit despre ideea apariției acestora, amplasate într-o veche mină de calcar, de peste 400 de ani, cu o galerie subterană de cca 75 km. 

 

Fiți cu ochii pe noi, să vedeți ce urmează în cea de-a zecea zi a Programului DOR!