Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

UN ALTFEL DE DOR: LA DISTANȚĂ, DAR TOTUȘI ÎMPREUNĂ!

Published on: Wed, 08/19/2020 - 00:00

SINTEZA ZILEI A ZECEA

 

Cea de-a zecea zi a Programului DOR 2020, ultima a ediției din acest an, a fost una la fel de plină de activități interesante, dar și cu surprize.

 

Programul a început, ca de obicei, cu tradiționala înviorare de dimineață, la care trainerii DOR Cornel, Valeria, Carina, Cătălin și Constantin, desigur sub regia lui Andrei, s-au întrecut pe ei înșiși. 

 

Până la prezentarea Agendei zilei, Irina a făcut o retrospectivă a zilei anterioare, menționând doruleții care au transmis poze cu desene  în care Moldova este reprezentată în peisaje uimitoare cu mult soare, râuri cu ape curate, câmpii, livezi, vii etc. Au fost menționate și demonstrate lucrările confecționate de copii la atelierul practic „Păpuși din pănuși”. De asemenea, copii care au fost menționați au fost îndemnați să lase datele de contact pentru a-și ridica premiile. 

 

În ultima zi a urmat cel de-al zecelea concurs, „Scumpii mei bunici”. Și de această dată, copii au transmis poze alături de bunici, părinți și întreaga familie. 

 

La activitatea „Descoperă Moldova” copiii au fost invitați virtual la mănăstirea Japca.

Acest locaș de cult este construit pe o pantă stâncoasă, pe suprafața căreia se întinde o pădure deasă. Ca prin minune, pe vârful stâncii stă nevătămată o biserică, zidită încă în secolul al XVII-lea. Conform legendei, cel care a întemeiat mănăstirea Japca a fost călugărul Jezechil, care peregrina prin Basarabia acelor timpuri. Din cauza invaziei tătarilor, localnicii nu-și permiteau să construiască o biserică, iar călugărul s-a oferit să construiască o mănăstire chiar pe stâncă.

 

A urmat festivitatea de închidere a Programului DOR 2020. Doruleții au transmis mesaje emoționante de bucurie, dar și de tristețe că a luat sfârșit acest program foarte îndrăgit de ei. De asemenea, copii au transmis mesaje de mulțumire organizatorilor -   echipei Biroului relații cu diaspora, mentorilor și tuturor celor care s-au implicat în organizarea Programului DOR 2020, că au avut posibilitatea să participe și să învețe multe lucruri frumoase la activitățile organizate.

 

Doruleții au avut o sesiune on-line cu echipa Biroului relații cu diaspora, care a urmărit cu mare admirație toate activitățile DOR-ului.  BRD a adresat un mesaj de mulțumire trainerilor și participanților la Program, exprimându-și speranța că ediția din 2021 va fi una în format clasic, cu prezență fizică, așa cum era tradițional organizată până la pandemie.