Stabilirea pensiei
Dacă ați revenit acasă după o perioadă mai lungă în care ați muncit peste hotare şi sunteți în prag de pensionare, vă recomandăm să vă adresați pentru o consultație la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).
Datele de contact, cât și alte informații utile, le puteți găsi accesând pagina web https://cnas.gov.md/.
Aici puteți identifica cea mai apropiată subdiviziune teritorială CNAS
În cazul în care ați muncit oficial în unul din statele cu care Republica Moldova are încheiat un acord în domeniul securității sociale, experiența de muncă din statul străin va fi luată în considerare la calcularea stagiului de muncă.
Valoarea pensiilor din cele două state în care ați desfășurat activitate de muncă (Republica Moldova și statul străin) se calculează mereu în baza contribuțiilor din fiecare stat, separat. În astfel de cazuri, veți beneficia de două pensii distincte – conform vârstei de pensionare și conform contribuțiilor din fiecare stat.
Dacă reveniți cu traiul acasă dintr-un stat cu care țara noastră are un acord de securitate socială, veți putea solicita exportul pensiei.
Verificați aici lista statelor cu care Republica Moldova are deja încheiate astfel de acorduri.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale este ministerul de ramură responsabil de negocierea acestui tip de acorduri, iar în contextul integrării europene, ministerul desfășoară o activitate intensă pentru semnarea acordurilor sociale cu fiecare stat membru UE.
Menționăm că statele Uniunii Europene nu au nevoie să semneze între ele acorduri sociale, deoarece în UE se aplică principiile legislației europene în domeniul muncii. Experiențele de muncă desfășurate pe teritoriul unuia dintre state se iau în calcul cu ușurință la etapa de pensionare, acest fapt fiind crucial pentru liberă circulație a muncitorilor în interiorul Uniunii.