Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului(ODA)
Adresa: str. Albișoara 38, et. 5 (sediul Apă Canal)
Chișinău, Moldova
Telefon: (+ 373) 22 295 741
E-mail: office@oda.md
Web https://www.oda.md/ro/
Centrul de Consultanță în Afaceri
Oferă oportunități de perfecționare profesională în domeniul inițierii, dezvoltării și extinderii afacerilor, prin prestarea serviciilor de consultanță specializată.
Consultațiile sunt oferite în format fizic, la telefon sau prin e-mail la următoarele date de contact.
Linia verde: (+373) 22 225 799
E-mail: consultanta@oda.md
În calitate de fondator, puteți iniția o afacere proprie prin constituirea uneia din următoarele tipuri de entități:
- entitate cu statut de persoană juridică;
- entitate cu statut de persoană fizică.
Pentru a constitui o entitate, trebuie să parcurgeți următorii pași:
- înregistrarea afacerii;
- deschiderea contului bancar/de plăți;
- luarea la evidență la organele de stat.
Trebuie să înregistrați entitatea la organul relevant al înregistrării de stat în conformitate cu legislația Republicii Moldova (RM), accesând următorul link.
Accesarea programelor finanțate de Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, prin intermediul ODA (resursele financiare acordate de stat sub formă de suport financiar nerambursabil (grant)).
PROGRAMELE ODA
1.PROGRAMUL DE SUSȚINERE A INOVAȚIILOR DIGITALE ȘI START-UPURILOR TEHNOLOGICE
Programul are drept obiectiv acordarea finanțării nerambursabile întreprinderilor mici și mijlocii inovatoare și start-upurilor pentru produse și servicii în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, tehnologii noi, în scopul stimulării cercetării și dezvoltării în domeniul tehnologiilor
informaționale și comunicațiilor, prototipării și inovării în domeniul producției industriale durabile și al tehnologiilor ecologice.
Programul are patru componente de finanțare tematică:
- Inovare digitală
- Inovare tehnologică
- Tehnologie verde
- Producție sustenabilă
Finanţarea nerambursabilă oferită prin intermediul Programului este de maximum 80% din suma proiectului investiţional, dar nu va depăşi suma maximă de 500.000 MDL iar contribuția proprie va fi minim 20%.
Ghidul aplicantului poate fi descărcat aici.
2. PROGRAMUL DE ATRAGERE A REMITENȚELOR ÎN ECONOMIE „PARE 1+2”
Programul PARE este destinat lucrătorilor migranţi şi rudelor de gradul I ai acestora, care intenţionează să investească remitenţele în iniţierea sau în dezvoltarea unei afaceri.
Acest proiect poate fi o reabilitare emoțională și financiară pentru cei care nu își mai doresc să fie angajatul cuiva, ci au intenția să-și gestioneze afacerea, fiind propriul său șef. E momentul să reveniți cu experiența acumulată pentru a investi în potențialul uman și practic al vostru. Aceasta v-ar asigura un venit considerabil, iar țării – o creștere constantă a economiei.
Componentele programului PARE 1+2:
- Informare și consultanță antreprenorială;
- 250.000 MDL Suport financiar nerambursabil, în baza Regulii 1+1 50%/50%;
- 500.000 MDL Suport financiar nerambursabil pentru afacerile în
dezvoltare în baza Regulii 1+2 30%/70%; - Monitorizarea și evaluarea proiectelor
Criterii de eligibilitate:
- Este lucrător migrant din Republica Moldova, soț sau rudă de gradul I – beneficiar de remitențe;
- Este cetățean al Republicii Moldova;
- Dorește să-și lanseze propria afacere în Republica Moldova sau să dezvolte afacerea existentă;
- Poate confirma, prin prezentarea documentelor justificative, că mijloacele financiare pe care le deține provin din remitențe
Ghidul aplicantului poate fi descărcat aici.
3. PROGRAMUL „START PENTRU TINERI”
Programul are ca obiectiv promovarea antreprenoriatului în rândul generației tinere pentru sprijinirea integrării socio-economice.
Inițiativa de suport antreprenorial oferă facilități extinse pentru valorificarea potențialului antreprenorial al tinerei generații. Astfel, tinerii cu vârsta între 18 și 35 de ani, care vor să inițieze sau să dezvolte o afacere, pot beneficia atât de suport consultativ/educațional, cât și de finanțare nerambursabilă sau credit cu porțiune de grant.
Componentele programului
- 200.000 MDL Finanțare nerambursabilă în valoare de până la 200 000 MDL 70%/30%;
- 1.760.000 MDL Credit cu porțiune de grant. Până la 1 760 000 de lei. 85%/15%.
Ghidul aplicantului poate fi descărcat aici.
4. PROGRAMUL FEMEI ÎN AFACERI
Scopul Programului este oferirea suportului financiar și non-financiar prin acordarea granturilor pentru investiții și servicii relevante pentru dezvoltarea afacerilor de către femei. Programul este destinat femeilor care planifică să inițieze sau să își extindă afacerile, în special în zonele rurale oferind suport pentru femeile antreprenoare la 2 etape diferite de dezvoltare a afacerii:
- Suport la inițierea afacerii – instruire și îndrumare pentru a pregăti femeile care planifică lansarea afacerii;
- Suport pentru afaceri nou create – investiții la scară redusă și suport în dezvoltarea afacerii pentru a reduce riscul de eșec al afacerii la stadiul incipient și pregătirea pentru creșterea afacerii
Componentele Programului:
Acestea reprezintă o abordare integrată a serviciilor pentru deol.zvoltarea pe termen lung a afacerilor gestionate de femei.
- Componenta I a Programului este destinată etapei de formare, cu posibilitatea planificării și inițierii unei afaceri viabile.
Elaborare Plan de finanțare individual; - Componenta II a Programului, are menirea de a oferi beneficiarilor suport financiar nerambursabil în valoare de 165.000 MDL pentru: investiții de scară mică; servicii de dezvoltare a afacerii destinat eficientizării investițiilor
Informația despre Program poate fi accesată aici.
5. PROGRAMUL DE SPRIJIN PENTRU DEZVOLTAREA IMM ÎN DOMENIUL TURISMULUI
Programul susține promovarea și facilitarea activităților de turism și antreprenoriat, crearea de noi afaceri, creșterea veniturilor în sectorul turistic și sectoare conexe, inclusiv, promovarea și exportul de produse și servicii turistice specifice Republicii Moldova.
Programul de sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în domeniul turismului în valoare de până la 500 000 MDL, finanțare nerambursabilă
Finanţarea nerambursabilă oferită prin intermediul Programului este de maximum 70% din suma proiectului investiţional, iar contribuția proprie va fi minim 30%.
Ghidul aplicantului poate fi descărcat aici
6. PROGRAMUL DE ECOLOGIZARE A ÎNTREPRINDERILOR MICI ȘI MIJLOCII
Programul de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii este implementat în scopul creării condițiilor favorabile și susținerea mediului de afaceri pentru trecerea de la modelul de dezvoltare economică de consum la un model care folosește aplicarea principiilor ecologizării și integrării măsurilor economiei „verzi” în procesele de producere ale diverselor ramuri ale economiei naționale.
Prin intermediul Programului, ÎMM pot beneficia de materiale informative, consultanță, servicii de suport și formare privind identificarea soluțiilor și adoptarea acțiunilor concrete de ecologizare a proceselor de producere și prestare a serviciilor, care să permită creșterea potențialului companiei de a
obține o cotă mai mare pe piețe.
În cadrul etapei doi, ÎMM pot beneficia de suport financiar sub formă de grant pentru implementarea acțiunilor de ecologizare privind utilizarea eficientă a resurselor, aplicarea modelelor de producție și consum durabile, introducerea eco-inovațiilor în procesele tehnologice, reducerea și gestionarea deșeurilor, prevenirea poluării și gestionarea resurselor de apă, etc.
Prin intermediul Programului se oferă suport financiar nerambursabil (grant) în mărime de până la 500.000 MDL.
Ghidul aplicantului poate fi descărcat aici.
7. PROGRAMUL DE RETEHNOLOGIZARE ȘI EFICIENȚĂ ENERGETICĂ A ÎNTREPRINDERILOR MICI ȘI MIJLOCII
Programul de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijloci are drept scop sporirea gradului de performanță a întreprinderilor mici și mijlocii, înlocuirea echipamentelor/utilajelor tehnice ineficiente cu soluții tehnologice moderne și optimizarea costurilor de producere prin implementarea măsurilor de eficiență energetică.
Prin intermediul Programului se va oferi suport financiar nerambursabil (grant) în mărime de până la 2.000.000 MDL.
Pentru acțiuni de tehnologizare și retehnologizare, după formula de 1+1 (50% din valoarea proiectului investițional va fi acoperită de stat și 50% contribuție proprie a aplicantului) valoarea grantului este de până 1.500.000 MDL.)
Pentru utilaj, echipament și instalații de valorificare a surselor de energie alternativă după formula de 1+1 (50% din valoarea proiectului investițional va fi acoperită de stat și 50% contribuție proprie a aplicantului).
Ghidul aplicantului poate fi descărcat aici.
8. PROGRAMUL DE CREȘTERE A COMPETITIVITĂȚII LA EXPORT ȘI INTERNAȚIONALIZARE A ÎMM
Programul este destinat întreprinderilor micro, mici și mijlocii care intenţionează să investească în sporirea competitivității și a productivității afacerii pentru ieșirea la export sau extinderea pe piețele externe, precum și internaționalizarea acesteia.
Grantul de cofinanțare a afacerilor în cadrul Proiectului de competitivitate a ÎMM finanțat de Banca Mondială până la 600 000 MDL. Suportul financiar nerambursabil poate fi accesată în baza raportului de 50% investiții proprii și 50% finanțare nerambursabilă, pentru servicii de dezvoltare a afacerii
achiziționarea de utilaj, echipament, instalații.
Notă: pentru echipamente maxim 45% din valoarea proiectului investițional fără TVA, dar nu mai mult de 270 000 lei.
Ghidul aplicantului poate fi descărcat aici.
9. PROGRAMUL DE TRANSFORMARE DIGITALĂ A ÎNTREPRINDERILOR MICI ȘI MIJLOCII
Finanţarea nerambursabilă oferită prin intermediul Programului este de maximum 70% din valoarea proiectului investițional și nu va depăși 500 mii de lei pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii.
Ghidul aplicantului poate fi descărcat aici.