Asigurarea obligatorie de asistență medicală

Statutul de asigurat conferă persoanei dreptul de a beneficia din contul fondurilor AOAM de serviciile medicale. Acesta se obține prin încadrarea în una din cele trei categorii:

  • Angajaţi – în acest caz, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) este achitată în cotă procentuală la salariu. Perioada activă a statutului de persoană asigurată angajată este activă pe perioada de angajare;
  • Persoane asigurate de stat – 13 categorii de persoane asigurate de stat implicit, inclusiv: pensionarii, copii de până la 18 ani, studenții la zi, elevii, șomerii beneficiari de indemnizație de șomaj înregistrați la oficiile teritoriale de ocupare a forței de muncă, femeile însărcinate, anumite categorii vulnerabile;
  • Persoane care se asigură în mod individual – persoane fizice neangajate care fac parte din categoriile de plătitori ai primei de AOAM în sumă fixă

Proprietarii de terenuri cu destinație agricolă, cu excepția grădinilor şi a loturilor pentru legumicultură, indiferent de faptul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau în folosință pe bază de contract, care, concomitent, fac parte din categoriile de persoane neangajate asigurate de Guvern sau care fac dovada aflării peste hotarele Republicii Moldova o perioadă mai mare de 183 de zile calendaristice în cursul anului bugetar nu achită prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.

Respectiv, cetățenii care sunt stabiliți în afara țării, chiar dacă sunt proprietari de terenuri agricole în Republica Moldova, nu sunt obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală. Această decizie rămâne la discreția cetățeanului.

Achitarea primei de AOAM se face prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay (mpay.gov.md) care poate fi accesat și pe pagina www.cnam.md.

Aveți mai multe posibilități de achitare a primei de AOAM, și anume: cu card bancar, prin internet banking, la terminalele de plată, la ghișeele băncilor comerciale și ale oficiilor poștale.

Doritorii de a achita prima AOAM cu cardul bancar sau de pe dispozitiv conectat la internet urmează să acceseze serviciul MPay, să introducă IDNPul, codul de verificare, după care să urmeze pașii necesari, în funcție de modalitatea de achitare. Menționăm că și cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare pot achita prima de asigurare prin MPay.

În cazul plăţii prin serviciul MPay nu e nevoie de prezentat dovada achitării la Serviciul teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM.

Dacă întâmpinați neclarități la achitarea primei de AOAM, vă adresați la Serviciul teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM din raza de deservire, cu buletinul de identitate şi actele ce confirmă apartenența la una dintre categoriile de persoane care au obligația de a se asigura în mod individual

Termenul limită legal de achitare a primei în sumă fixă în mod individual este 31 martie.

După data de 31 martie cetățenii Republicii Moldova care revin în țară și fac dovada aflării peste hotare nu mai puțin de 183 zile pe parcursul anului bugetar vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, care este stabilită pentru anul 2024 în mărime de 12636 lei – fără penalități (la prezentarea actelor doveditoare).

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.