Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Acord de colaborare între Biroul relații cu diaspora și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”

Published on: Mon, 06/07/2021 - 16:27

În data de 4 iunie, curent, a fost încheiat Acordul de colaborare între Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.

 

La ceremonia de semnare au participat reprezentanți ai ambelor instituții la nivel de conducere, dar și ai altor structuri USMF: Departamentul de Cercetare; Centrul de cercetare în domeniul sănătății și biomedicinei; Centrul de suport al proiectelor, Institutul Național de Cercetare în Medicină și Sănătate (INCMS).

 

Scopul Acordului constă în promovarea recunoașterii potențialului diasporei medicale pentru dezvoltarea țării de origine. Au fost trasate următoarele obiective comune:

  • abordarea comprehensivă şi eficientă în relaţiile cu diaspora medicală;
  • dezvoltarea platformei DiaMed.MD în calitate de instrument de comunicare și implicare a diasporei medicale;
  • implementarea activităţilor de interes comun în domeniul comunicării, cooperării și schimbului de informații și opinii între diaspora medicală, USMF „Nicolae Testemițanu” și Biroul Relații cu Diaspora;
  • înființarea Comitetului de consultare Diaspora medicală – USMF „Nicolae Testemițanu” și participarea BRD în calitate de membru observator fără drept de vot.

 

Un rol aparte îl are dezvoltarea și consolidarea DiaMed.MD – Rețeaua Diasporei Medicale originare din Republica Moldova. Prin susținerea acestei initiative, BRD își propune crearea unui mecanism permanent de cooperare între comunitatea medicală constituită din conaționalii noștri care activează în afara țării, Guvernul RM, mediul academic și tinerii din RM care studiază medicina peste hotare, facilitând implementarea unor activități comune în sfera consultării propunerilor de politici, cercetării și inovării – publicații, proiecte, schimb de opinii etc.

 

Rețeaua DiaMed.MD este deschisă tuturor conaționalilor antrenați în activități de cercetare, didactică, clinică în domeniul medicinei peste hotare. Doritorii se pot înregistra la următorul link: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnBJqyDzcgaECvQOytdmRDSEgTkUFdUGkRj9LFoZAvYhBnkg/viewform