Reprezentanți ai Cancelariei de Stat/Biroului relații cu diaspora (BRD), Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerului Educației și Cercetării, Agenției de Investiții, Centrului Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migrație (ICMPD)/Migration EU expertise (MIEUX+), Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Universității de Stat din Moldova, Congresului Autorităților Locale din Moldova, Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Autorităților publice locale, Platformei Startup Moldova, precum și migranți reîntorși din diasporă au participat, astăzi, la primul atelier de lucru privind elaborarea conceptului Programului sectorial pentru diaspora 2024-2028.
Prezent la eveniment, secretarul de stat al Cancelariei de Stat, Adrian Băluțel și-a exprimat recunoștința față de experții MIEUX+, care-și aduc aportul la evaluarea Strategiei „Diaspora 2025”, dar și la elaborarea unui program de țară în domeniul migrației și diasporei. „Ne dorim prin acest nou program să avem mai multe oportunități de a descoperi și a păstra legătura cu diaspora. De asemenea, ne dorim ca copiii din diasporă să poată învăța limba română și să putem furniza oportunități de transfer cultural. Un alt obiectiv este să avem oportunități practice pentru diasporă în ceea ce vizează aspectele inter-sectoriale și evident, să acordăm suport și să creăm premise de revenire acasă a cetățenilor noștri prin atragerea investițiilor din diasporă”, a punctat Adrian Băluțel.
Alima Kassenova, ofițer asociat de proiect MIEUX+, Programul Inițiative Globale, ICMPD, a menționat că organizația de câțiva ani are o colaborare fructuoasă cu Republica Moldova în domeniul migrației. „Experții de la MIEUX+, Dr. Dorina Baltag și Dr. Eugen Burdelnîi, au realizat un șir de acțiuni, inclusiv interviuri, pentru examinarea Strategiei „Diaspora 2025. Începând cu luna februarie experții noștri au organizat seminare pentru consolidarea capacităților echipei BRD, după care vor urma aceste de ateliere de lucru intens cu scopul de a consolida capacitățile privind elaborarea de politici pentru BRD, reprezentanții diasporei și grupurile de lucru tehnice”, a adăugat reprezentanta ICMPD.
Șefa BRD, Nadejda Zubco a prezentat conceptul Programului sectorial pentru diaspora 2024-2028, realizat de către echipa Biroului sub îndrumarea facilitatorilor MIEUX+, care urmează a fi îmbunătățit, având la bază propuneri din partea reprezentanților instituțiilor statului și a diasporei, în rezultatul desfășurării atelierelor de lucru din perioada 14-16 martie, curent.
MIEUX+ este o rețea de experți de la egal la egal, care a sprijinit țările partenere și organizațiile regionale să gestioneze mai bine migrația și mobilitatea prin furnizarea de asistență rapidă și personalizată la cerere, începând din 2009. Este o inițiativă comună finanțată de Uniunea Europeană (UE) și pusă în aplicare de Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migrație (ICMPD), care contribuie la o migrație sigură, ordonată și regulată.