Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Biroul relații cu diaspora a participat în cadrul mesei rotunde inter-guvernamentale GUAM în cadrul EUDiF

Published on: Wed, 03/17/2021 - 15:14

În data de 12 martie curent s-a desfășurat masa rotundă inter-guvernamentală GUAM, organizată de către Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migrație (ICMPD) în cadrul Facilității Globale pentru Diaspora a Uniunii Europene (EUDiF).

 

Evenimentul a întrunit reprezentanți ai instituțiilor de stat abilitate în domeniul relațiilor cu diaspora din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova, cu scopul de a  oferi un spațiu pentru discuții incluzive asupra tendințelor regionale, practicilor și provocărilor curente în ceea ce privește implicarea diasporei, cu un accent special pe implicarea tinerilor.

 

În cadrul evenimentului, au fost prezentate inițiativele Biroului relații cu diaspora în domeniul implicării tinerilor din RM stabiliți peste hotare, și anume programele: DOR (Diaspora, Origini, Reveniri); Diaspora Engagement Hub cu Subprogramul destinat tinerilor din diasporă; Centrele Educaționale ale Diasporei; instruirea tinerilor antreprenori din diaspora în cadrul proiectului DOMDE (Dezvoltarea capacităților antreprenoriale ale diasporei RM). S-a făcut referire la unele priorități în domeniu, cum ar fi: susținerea tinerilor care intenționează să revină în Republica Moldova; implicarea tinerilor din diaspora în dezvoltarea locală, inovare, cercetare, ș.a.

 

De asemenea, în cadrul ședinței au fost expuse viziuni și concluzii privind studiul recent „Cartografierea globală EUDiF privind angajamentul diasporei”.

 

Reuniunea face parte dintr-o serie de mese rotunde premergătoare Forumului Global UE pentru Diaspora, organizat în cadrul EUDiF - primul proiect global finanțat de UE care își propune să consolideze colaborarea și implicarea dintre organizațiile de dezvoltare a diasporei, țările de origine și UE.