Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Biroul relații cu diaspora a participat în cadrul webinarului global „Cartografierea și implicarea diasporei - Grupul unu”, Programului Global ”Making Migration Work for Sustainable Development”

Published on: Fri, 09/03/2021 - 14:43

Biroul relații cu diaspora a participat în cadrul webinarului global „Cartografierea și implicarea diasporei - Grupul unu”, Programului Global ”Making Migration Work for Sustainable Development”

 

La 1 septembrie a avut loc webinarul global „Cartografierea și implicarea diasporei - Grupul unu” (Diaspora Mapping and Engagement- Group One).  Evenimentul a fost organizat de Organizația Internațională pentru Migrație, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.  

 

Webinarul a întrunit parteneri guvernamentali, experți implicați în dezvoltarea metodologiilor și efectuarea studiilor de cartografiere, membri ai organizațiilor diasporei pentru a prezenta practicile existente de parteneriat diasporă și guvernele statelor în materie de migrație și dezvoltare durabilă.

 

În cadrul webinarului a fost prezentat un ghid cu metode și tehnici de realizare a cartografierii diasporei. Participanții au fost experți din Bangladesh, Kârgâzstan, Moldova, Nepal, Filipine și Serbia, care au vorbit despre felul în care, autoritățile din țările pe care le reprezintă, păstrează legătura cu diaspora și modul în care sunt implementate politicile pentru diaspora. 

 

Biroului relații cu diaspora a participant la eveniment cu o prezentare despre experiența instituției în realizarea exercițiului de cartografiere a asociațiilor și grupurilor de inițiativă din diasporă. De asemenea, au fost prezentate programele  și inițiativele BRD de implicare a diasporei la nivel local (DAR 1+3, DEH, Platforma eMoldovaTa, Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul DMD, ș.a.).  

 

Prezentările au fost urmate de o sesiune de întrebări-răspunsuri. Evenimentul s-a încheiat cu evaluarea webinarului, reflecții asupra principalelor teme de discuție și pașii de urmat pentru consolidarea angajamentului diasporei.

 

Menționăm că evenimentul s-a desfășurat în contextul Programului Global, implementat în comun de Organizația Internațională pentru Migrație și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, denumit ”Making Migration Work for Sustainable Development”, faza a III-a, în cadrul căruia Republica Moldova participă în calitate de țară asociată.