Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Biroul relații cu diaspora și Alianța Asociațiilor de băștinași din Moldova, dezvoltă cadru de cooperare

Published on: Fri, 03/17/2023 - 17:27

Subiectul privind încheierea unui acord de parteneriat între Biroul relații cu diaspora (BRD) și Alianța Asociațiilor de Băștinași din Moldova (AABM) a fost discutat astăzi, la o ședință de lucru cu reprezentanții BRD și AABM.

 

Participanții la ședință au vorbit despre identificarea unor mecanisme prin care să fie facilitată cooperarea cu cetățenii Republicii Moldova stabiliți în afara țării și s-a propus ca AABM să fie implicată în desfășurarea programelor BRD - Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”, Diaspora Engagement Hub (DEH), DOR *Diasporă*Origini*Reveniri. Totodată, reprezentanții AABM au informat despre evenimentul de constituire a Alianței, planificat pentru luna aprilie, remarcând necesitatea participării diasporei la evenimentul respectiv.

 

Șefa BRD, Nadejda Zubco și-a exprimat deschiderea de cooperare în acest sens, menționând că Alianța Asociațiilor de Băștinași este un actor important, cu experiență vastă în dezvoltarea locală cu implicarea diasporei. În acest context, un parteneriat interinstituțional ar asigura perpetuarea politicilor DMD la nivel local pentru comunități dezvoltate și grație implicării multi-dimensionale. „BRD are o experiență frumoasă cu Asociațiile de băștinași din țară în cadrul programului „DAR 1+3”, deoarece aceste instituții sunt principalul liant dintre actorii comunitari și băștinașii stabiliți în afara țării. Aceasta le face unice, în felul lor, în calitate de poli de dezvoltare la nivel local alături de primării în procesul de implementare a proiectelor. Cele mai frumoase reușite ale proiectelor „DAR 1+3” se atestă anume în localitățile unde există astfel de asociații”, a notat Nadejda Zubco.

 

Șefii celor patru departamente ale Alianței Asociațiilor de Băștinași au prezentat principalele direcții strategice ale instituției. În rezultatul ședinței au fost identificate mai multe puncte de cooperare reciproc-avantajoasă, care urmează a fi dezvoltate în cadrul unor intervenții dedicate.

 

La final s-a convenit asupra organizării ședințele lunare între BRD și AABM, unde vor fi stabilite planurile strategice de lucru pentru aplicarea cu succes a politicilor din domeniul diasporă, migrație și dezvoltare (DMD) la nivel local.