Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

BRD a participat în cadrul Conferinței Regionale „Emigration and Diaspora Engagement to Promote Private Sector Development”

Published on: Thu, 11/26/2020 - 13:36

În data de 24-25 noiembrie 2020, s-a desfășurat Conferința Regională „Emigration and Diaspora Engagement to Promote Private Sector Development”. Evenimentul a avut loc în format online, fiind organizat de către Comisia de stat pentru probleme de migrație (SCMI) din Georgia și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Misiunea în Georgia cu sprijinul Guvernului Norvegian prin intermediul proiectului: “Enhancing Migrants’ Rights and Good Governance in Armenia and Georgia (EMERGE)”.    

 

Conferința a reunit reprezentanți ai Guvernelor și ONU, actori non-statali și experți din Armenia, Bulgaria, Georgia, Irlanda, Moldova, Polonia, România, Ucraina, Elveția și Noua Zeelandă. Scopul este de a asigura o platformă de schimb și interacțiune pentru diferite părți interesate responsabile de gestionarea migrației și de elaborarea politicii de implicare a diasporei. În timpul discuțiilor s-a pus accent pe rolul emigranților și al diasporei de a promova dezvoltarea sectorului privat prin transferul de competențe, extinderea rețelelor comerciale și facilitarea investițiilor. Participanții conferinței au evidențiat exemple specifice de implicare a diasporei, bazate pe contextul și cadrul instituțional favorabile pentru asigurarea relațiilor de succes cu diaspora și coordonarea implementării politicii de migrație.

 

Din partea Republicii Moldova, la eveniment au participat reprezentanți ai Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Biroului relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat. Au fost prezentate bune practici și provocări ale politicii de stat a Republicii Moldova privind stimularea implicării diasporei în proiecte și investiții pentru dezvoltarea locală.   

 

NOTĂ: Proiectul EMERGE „Emigration and Diaspora Engagement to Promote Private Sector Development” implementat de OIM Georgia și Armenia are unul din obiective de a consolida dialogul și cooperarea transfrontalieră în domeniul guvernării migrației și a fortificării drepturilor migranților. Pentru realizarea acestui obiectiv major al proiectului, misiunile OIM din Georgia și Armenia, care coordonează implementarea proiectului, preconizează organizarea unor serii de conferințe și mese rotunde regionale cu participarea actorilor relevanți domeniului migrației și dezvoltării din țările de regiune precum Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Republica Moldova, Romania și Ucraina.

Subscribe to Agenda