Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Câștigătorii granturilor de 3500 $ pentru Centrele Educaționale din Diasporă

11 noiembrie 2016, Chișinău: Comisia de Evaluare și Selectare a proiectelor depuse în cadrul programului de granturi Diaspora Engagement Hub a decis care sunt cele 10 proiecte ce vor obține 3500 dolari fiecare în cadrul subprogramului tematic ”Centre Educaționale în Diasporă”.

 

În total, au fost depuse 25 proiecte de către asociații ale diasporei Republicii Moldova din 14 țări: Italia, Portugalia, Franța, Canada, SUA, Kazahstan, Federația Rusă, Finlanda, Gruzia, Belgia, Irlanda, Grecia, Ucraina și Spania.

 

Scopul subprogramului ”Centre Educaționale în Diasporă” este de a susține comunitățile și familiile cu copii din generația a doua din diasporă pentru menținerea și dezvoltarea legăturilor lingvistice, culturale și emoționale cu Republica Moldova.

 

Procesul de examinare a proiectelor a fost unul participativ, la care au fost invitați și autorii proiectelor elaborate în conformitate cu criteriile de eligibilitate. Astfel, pentru prima dată decizia de acordare a granturilor este una comună: a Comisiei de Evaluare și Selectare, formată din reprezentanți ai Biroului Relații cu Diaspora (BRD), Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), Ministerului Educației, pe de o parte, și a Diasporei, pe de altă parte. Acest principiu de evaluare a fost instituit ca urmare a solicitărilor delegaților la Congresul Diasporei din 19-21 august 2016 de a fi implicați în evaluarea proiectelor depuse în cadrul programului de graturi temarice Diaspora Engagement Hub.

 

S-au calificat pentru competiție asociațiile cu minimum un an de experiență în organizarea unor acțiuni cu caracter educațional, care au cel puțin 20 de beneficiari direcți (elevi) și pot asigura spațiul necesar pentru activitățile planificate.

 

Prin urmare, câștigătoare sunt declarate proiectele depuse de:

1. Plushkis Nicolai, Societatea Culturală „Dacia”, Karaganda, Republica Kazahstan;

2. Dragalin Tatiana, ONG „Vorbesc Românește”, Oakville, Canada;

3. Godoroja Lilia, Centrul Educațional al diasporei moldovenești din Cașcaiș, Republica Portugheză;

4. Gherasim Rodica, Asociația Culturală a Imigranților Moldoveni „Miorița”, Barreiro, Republica Portugheză;

5. Șestovschi Vasile, Asociația „Moldavi nel Veneto per la solidarieta sociale ONLUS” și Biserica ortodoxă moldovenească „Nașterea Maicii Domnului”, Padova, Republica Italiană;

6. Albu Cristina, Centrul educațional ”Crisalida” din cadrul Comunității Basarabenilor din Irlanda ”Moldova Vision”, Dublin, Republica Irlanda;

7. Grosu Larisa, Asociația cultural-religioasă „LusOrtodoxia”, Faro, Republica Portugheză;

8. Dimitrașco Nina, Asociația de Moldoveni din Belgia, Bruxelles, Regatul Belgiei:

9. Cosoi Andrei, Asociația „Centro Internationale di Cultura e Socialita – Solidarieta Universale”, Padova, Republica Italiană;

10. Guzun Doina, Asociația pentru Integrarea Migranților, Paris, Republica Franța.

 

Aceste zece Centre vor beneficia de granturile anunțate în valoare de 3.500 de dolari americani fiecare în scopul creării sau dezvoltării unor centre de instruire, de materiale educaționale, în funcție de necesitățile lor. Pentru ele va fi organizat și un curs de instruire de cinci zile, în vara anului 2017, în Republica Moldova, toate cheltuielile, inclusive de drum și de cazare, vor fi acoperite de organizatori.

 

* * *

Subprogramul de susținere a Centrelor Educaționale în Diasporă face parte din programul DIASPORA ENGAGEMENT HUB, implementat de BRD, în parteneriat cu OIM Moldova. Susținerea financiară este asigurată de proiectul „Consolidarea capacităților de dezvoltare a Moldovei prin crearea parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine”, finanțat de Fondul pentru dezvoltare internațională al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).

În cadrul proiectului OIM va fi elaborat curriculumul la limba română, cu elemente de cultură și civilizație (istorie şi geografie, relații sociale, gastronomie, tradiții și obiceiuri, arte și meșteșugărit, etc.), ghidul de implementare a curriculumului și materialele didactice auxiliare pentru suport în procesul de instruire a copiilor din diasporă. Curriculumul va fi aprobat de Consiliul Naţional pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației. Aceste documente vor fi elaborate de către experți în domeniu din Republica Moldova, în colaborare cu reprezentanți ai Ministerului Educației și ai proiectelor câștigătoare.

Subscribe to Agenda