Cancelaria de Stat a găzduit, la data de 21 noiembrie, cea de-a doua ședință a Comitetului de Coordonare a Proiectului „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) cu susținerea financiară a Guvernului Elveției.
Prin intermediul proiectului urmează a fi implementat un program de granturi pentru susținerea și dezvoltarea micro-clusterelor, care constă în acordarea de asistență tehnică și financiară. Impactul acestei intervenții rezidă în crearea de noi locuri de muncă, atât pentru localnici, cât și pentru migranții reveniți.
„Considerăm că un rezultat important al proiectului a fost obținut prin selectarea celor trei micro-clustere unde se implementează nouă proiecte care vor crește capacitatea sectorului privat local de a genera locuri de muncă suplimentare sau de a îmbunătăți locurile de muncă existente, inclusiv pentru femei, grupuri vulnerabile și migranții care se întorc în țară”, a menționat dna Ana Calinici, Secretara de stat a Guvernului, în deschiderea ședinței.
Prin sprijinul oferit în cadrul proiectului, microregiunile vor avea posibilitatea să își dezvolte specializările economice în următoarele domenii: turism rural, cultivarea și prelucrarea plantelor medicinale și aromatice și creșterea oilor și a caprelor, precum și prelucrarea produselor lactate și a derivatelor lor.
„La baza proiectului Elveția-PNUD „Piețe reziliente și incluzive în Moldova” care susține trei micro-regiuni specializate în turism rural, horticultură și zootehnie este angajamentul nostru pentru o dezvoltare economică incluzivă, competitivă și durabilă. Ne exprimăm recunoștința față de partenerii noștri – Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Cancelaria de Stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru pentru faptul că intervențiile noastre comune în dezvoltarea IMM-urilor, inclusiv accesul la finanțare, extinderea programelor de sprijin, modificările legislative și altele, răspund direct nevoilor beneficiarilor și contribuie la reziliența economică a regiunilor vizate”, a menționat Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.
Proiectul „Piețe reziliente și incluzive în Moldova" își propune să sporească dezvoltarea economică locală și reziliența în comunități prin susținerea antreprenoriatului local, sporirea investițiilor și crearea locurilor de muncă decente pentru localnici, în special tineri, femei, persoane cu dizabilități, migranți reveniți și refugiați.