Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Chestionar privind organizarea Zilelor Diasporei 2020

Dragi prieteni din diaspora,

 

Biroul relații cu diaspora vă adresează un nou mesaj, în care dorește să-și împărtășească unele gânduri cu dvs. referitor la conlucrarea  imediată  și v-ar fi foarte recunoscător dacă ați găsi timp și bunăvoință să vă pronunțați asupra chestiunilor pe care vi le propunem spre reflecție.

 

Pandemia generată de virusul COVID 19 a provocat numeroase drame și tragedii, inclusiv sau poate în special în mediul diasporei. Cunoaștem foarte bine că aceasta v-a afectat direct viața, relațiile, planurile. Înțelegem  cu ce dificultăți vă confruntați mulți dintre dvs. și  anume din această perspectivă gesturile de solidaritate umană pe care le-ați făcut și continuați să le faceți merită o apreciere deosebită. Vă mulțumim foarte mult din partea celor mulți pe care i-ați ajutat dezinteresat. Am mai spus-o, dar o repetăm și cu această ocazie: marile drame scot în vileag și calități nobile umane și exemple admirabile de acest gen pot fi aduse din toate țările unde vă aflați.

 

Specialiștii sunt prudenți să facă pronosticuri exacte cum va evolua situația privind pandemia. Dar chiar și în această stare de incertitudine este firesc să reflectăm ce facem mai departe și să ne gândim la activitățile pe care urmează să le întreprindem în viitorul apropiat.

 

În acest context, am vrea să vă aducem la cunoștință câteva lucruri concrete pe care am reușit să le realizăm. Bineînțeles, și activitatea BRD a fost afectată de această provocare de proporții. Dar în pofida acestui fapt am încercat să promovăm câteva proiecte chiar în condiții deloc simple. În primul rând, menținem continuitatea celui mai rezistent proiect al BRD – programul DOR, care în acest an se va desfășura în perioada 10-19 august. Din păcate, noile condiții dictate de pandemie ne-au impus să renunțăm la formatul clasic tradițional de până acum și să apelăm la formula online, dar, împreună cu o echipă de treineri experimentați, ne vom strădui să organizăm activități cât mai interesante și atractive.

 

Alt program în proces de implementare este DAR 1+3.  Salutăm implicarea dvs. și în proiectele acestui program, care cu siguranță vor contribui la modernizarea localităților din RM.

 

La fel menținem și programul Diaspora Engagement Hub. Mai mult, luând în calcul barierele de deplasare, la ședința Comisiei de evaluare din 1 iunie s-a luat decizia simplificării procedurii de implementare a proiectelor privind unele aspecte de finanțare și de prezență fizică a aplicanților din diaspora în Republica Moldova.

 

Tot în această perioadă, am contractat un consultant național experimentat, care se va ocupa de cartografierea diasporei pe criterii științifice. În scurt timp, veți fi contactați la acest subiect și vă rugăm foarte mult să-i acordați tot sprijinul ca să avem un tablou cât mai complet al diasporei. În scopul îmbunătățirii comunicării cu diaspora, am contractat un consultant național, care a și elaborat  conceptul unei platforme de comunicare și informare multimedia în domeniul Diasporei, Migrației și Dezvoltării, ce va oferi informații ușor accesibile pentru membrii diasporei și persoanele revenite și va contribui la consolidarea dialogului diasporei cu țara.

 

La fel, suntem într-un dialog permanent cu SDC, OIM și PNUD Moldova, precum și cu Ambasada Marii Britanii în vederea implementării unor programe de sprijin pentru reintegrarea persoanelor revenite acasă.

 

Nu în ultimul rând, chiar și în aceste condiții vitrege intenționăm să organizăm anul acesta Congresul Diasporei și Zilele Diasporei. Din păcate, tot online, dar nu prea avem marjă de manevră.  Mai jos vă expediem un Chestionar privind organizarea celor două evenimente, pe care vă rugăm   să-l completați. Nu este o formalitate, ci o necesitate. BRD apreciază foarte mult opiniile dvs., deoarece numai în baza lor vom reuși să organizăm niște evenimente care să aibă și substanță, și impact pentru conlucrarea noastră ulterioară.

 

Cu sincere sentimente de prețuire,

 

Echipa Biroului relații cu diaspora

 

 

Chestionarul poate fi accesat mai jos.