Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Colaborarea Biroului relații cu diaspora cu Organizația Internațională pentru Migrație pe domeniul revenirii și reintegrării cetățenilor din diaspora

Published on: Mon, 01/23/2023 - 11:17

În data de 19 ianuarie, am fost onorați de vizita reprezentanților Organizației Internaționale pentru Migrație, Milen Petrov, Coordonator regional al programului „Matricea de estimare a mobilității umane în Republica Moldova” (DTM), Cristina Pavliuc, Asistent principal analiză rapoarte și Doina Haheu, Asistent de program DTM.

 

Vizita a avut loc în contextul implementării programului sus-menționat, și anume, efectuarea unui studiu privind nivelul de revenire a membrilor diasporei în Republica Moldova, în perioada post-februarie 2022. Studiul va avea la bază metodele sociologice de cercetare.

 

În debutul dialogului, dl Milen Petrov a salutat cordial BRD și a exprimat interesul vizavide activitatea BRD în domeniu, precum și modalitățile de comunicare cu cetățenii reveniți din diasporă.

 

La rândul său, șefa Biroului relații cu diaspora (BRD), Nadejda Zubco a menționat despre rolul instituției în procesul de revenire și reintegrare, prin intermediul activităților de informare, consultare de la om la om, cât și instruire, mai ales la nivel local. Acestea și alte acțiuni se desfășoară în parteneriat cu instituții de profil la nivel central.

 

Șefa BRD a manifestat încrederea că Studiul respectiv va oferi date și noi oportunități de a integra cât mai eficient cetățenii noștri, cât și cei străini în Republica Moldova. Dumneaei a confirmat deschiderea spre colaborare, sugerând utilitatea implicării asociațiilor diasporei și autorităților publice locale în procesul de identificare a persoanelor revenite acasă.