Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

A dat start Cursul online ”Abilitarea Diasporei în domeniul creării și consolidării Asociațiilor de Băștinași”

Published on: Sat, 04/10/2021 - 17:48

Astăzi a fost desfășurată prima sesiune din cadrul Cursului online ”Abilitarea Diasporei în domeniul creării și consolidării Asociațiilor de Băștinași” organizat de Biroul relații cu diaspora (Cancelaria de Stat) în parteneriat cu PNUD Moldova, în cadrul Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL) implementat de PNUD, cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

 

În cuvântul de salut, dna Nadejda Zubco, șef BRD a menționat: „în cele ce urmează veți beneficia de informații și ghidări tehnice privind crearea asociațiilor de băștinași, posibilitățile de aplicare la proiecte comune în cadrul mai multor programe precum Programul DAR 1+3, Diaspora Engagement Hub și programe de Granturi Mici pentru Asociațiile de băștinași”. La rândul său, dna Zinaida Adam, coordonator proiecte PNUD Moldova, a remarcat: „diaspora este o forță pozitivă care are potențial de a face bine în fiecare zi prin fapte concrete, cu rezultate tangibile, palpabile și directe pentru localități”.

 

În cadrul activității au participat reprezentanți ai Biroului relații cu diaspora, proiectului MiDL (PNUD Moldova) și Organizației Internaționale pentru Migrație, care au prezentat beneficiarilor: introducere în domeniul Diaspora, Migrație și Dezvoltare - abordarea integrată la nivel de Guvern; situația migrațională din Republica Moldova în contextul pandemiei COVID-19; realizarea politicii de stat în domeniul relațiilor cu diaspora; experiența pozitivă a Republicii Moldova de valorificare a migrației pentru dezvoltare locală - abordarea celor 5 piloni.

 

De asemenea, dna Tatiana Badan, primar s. Selemet, r-nul Cimișlia, a prezentat exemplul de constituire și lucrul cu AdB din localitate, aplicat în proiecte comune de dezvoltare locală.

 

Beneficiarii cursului sunt reprezentanți ai diasporei din SUA, Cipru, Italia, Irlanda, Republica Elenă, Portugalia, Federația Rusă, Canada, Franța, Norvegia, Romania, Estonia, Spania și Marea Britanie, care doresc să inițieze crearea unei Asociații de Băștinași (AdB) în localitatea de origine și au nevoie de suport, precum și să promoveze crearea AdB în rândul conaționalilor noștri prin sesiuni de instruire.

 

În perioada următoare, cursul se va desfășura în format online, după modelul ”Formări de formatori”, în cadrul a trei sesiuni lunare, consecutive.