Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Deschiderea oficială a Congresului Diasporei, ediția a IX-a

Published on: Sat, 08/21/2021 - 18:35

În perioada 20-22 august, curent, în cadrul Zilelor Diasporei se desfășoară în format online, cea de-a IX-a ediție a Congresului Diasporei. Pentru prima dată din grupul organizatoric fac parte conaționali stabiliți în afara țării. Aceștia s-au înregistrat în prealabil, în baza unui formular. Conexiunea cu participanții de peste hotare are loc prin Zoom, în acest fel doritorii de a pune întrebări în cadrul sesiunilor, o pot face cu ușurință. Acestea pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Biroului relații cu diaspora.

 

La deschiderea oficială a evenimentului a participat și conducerea de vârf a țării: Președintele Republicii Moldova, Dna Maia Sandu și Prim-ministrul Natalia Gavrilița, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, reprezentanți ai Guvernului, dar și responsabili de cooperarea cu diaspora din cadrul instituțiilor naționale și internaționale.

 

Dna Maia Sandu, a adresat  un mesaj de salut pentru membrii diasporei, și le-a mulțumit cetățenilor aflați peste hotare, pentru că nu uită de țară și pentru că se implică activ în dezvoltarea Republicii Moldova. Dna Președinte a afirmat următoarele:  ”Ne dorim să construim o relație de grijă și parteneriat cu concetățenii noștri din diasporă. În această relație, instituțiile statului trebuie să ofere răspunsuri și soluții croite după necesitățile voastre și să lucreze pentru a vă oferi oportunitățile de care aveți nevoie”. De asemenea, Dna Maia Sandu a specificat că, unul dintre obiectivele Guvernului ar trebui să fie lansarea programelor de reîntoarcere și reintegrare pentru toți oamenii din diasporă, astfel încât  să fie create oportunități de investiții și să încurajeze oamenii care vor să vină acasă și pentru ca acești oameni să poată să-și deschidă afaceri în țară, să-și câștige existența în Republica Moldova.

 

Și Dna Prim-ministru Natația Gavrilița, a declarat că Guvernul are ca prioritate, deschiderea și construirea unui dialog cu diaspora: „Vom lucra cu Agenția Proprietății Publice asupra creării unui program de participare a conaționalilor noștri de peste hotare, în cadrul consiliilor de administrație a întreprinderilor de stat, astfel aducând noi valori de guvernare corporativă în aceste instituții”, a specificat Dna Prim-ministru. De asemenea, Dna Natalia Gavrilița s-a referit la specialiștii calificați care au revenit de peste hotare și participă la guvernare, reiterând necesitatea cadrelor cu o pregătire înaltă care dețin experiențe și expertize valoroase.

 

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Dl Nicu Popescu, s-a referit la prioritățile programului de guvernare destinate diasporei, așa precum servicii consulare mai rapide și mai ieftine, dar și convertirea permiselor de conducere, și alte subiecte la fel de importante. Dl Nicu Popescu și-a exprimat dezacordul vis-a-vis de divizarea țării în diasporă și ne-diasporă: ”Suntem cu toții un singur întreg. Diaspora rămâne cu trup și suflet parte din societatea noastră, din Republica Moldova. Și este o diasporă extraordinar de activă”. De asemenea, Dl Viceprim-ministrul Nicu Popescu a menționat faptul că, diaspora este parte integrantă din viața democratică, politică a Republicii Moldova, din buna funcționare a economiei, a culturii și a valorilor noastre.

 

Imediat după mesajele de salut ale conducerii de vârf a țării, a urma o sesiune de întrebări-răspunsuri, prin Zoom, cu participarea conaționalilor stabiliți în afara țării. Iar evenimentul a continuat cu discursurile partenerilor de dezvoltare, prezenți la eveniment. Este vorba despre Vesna Roch, directoare adjunctă, Biroul de Cooperare al Elveției/Ambasada Elveției în Republica Moldova, Dima Al-Khatib, Reprezentantă Rezidentă PNUD Moldova și Lars Johan Lonnback, șef al misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova. Domniile lor au menționat despre importanța colaborării cu diaspora și în același timp și-au exprimat deschiderea pentru cooperare și dezvoltare în continuare. ”Datorită parteneriatului dintre PNUD și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, am creat un model unic de implicare a diasporei – Asociațiile de Băștinași - care au rezultat în realizări remarcabile de dezvoltare la nivel local și o coeziune socială sporită în peste peste 100 de localități”, a menționat Dima Al-Khatib, reperezentantă rezidentă PNUD în Moldova în cadrul Congresului Diasporei.

 

Nadejda Zubco, șefa Biroului relații cu diaspora, a dresat mulțumiri conaționalilor din afara țării, conectați la realitatea de acasă: ”Echipa Biroului relații cu diaspora apreciază enorm activitatea pe care o desfășurați dv, în țările de reședință și contribuția pe care o aduceți la promovarea Republicii Moldova. În aceiași ordine de idei, îmi exprim gratitudinea și recunoștința pentru implicarea diasporei în proiectele de dezvoltare locală, pentru desfășurarea Campaniilor sociale, pentru susținerea oamenilor aflați în dificultate, atât din țară cât și din afara țării, deoarece avem foarte multe exemple frumoase de solidaritate între cetățenii noștri aflați peste hotare”, a declarat dna Zubco.

 

Tot în cadrul primei zile a Congresului Diasporei a fost lansată platforma națională ”eMoldovata.gov.md”, aceasta a fost prezentată de către șeful adjunct al Biroului relații cu diaspora, dna Violina Donu, care s-a referit la structura site-ului și la informația care poate fi accesată, menționând că, aceasta este o pagină web dedicată diasporei, dedicată cetățenilor moldoveni care vor să plece peste hotare dar și celor care vor să se reîntoarcă.

 

Tot ieri au fost prezentate rezultatele Cartografierii asociațiilor din diasporă de către Natalia Vlădicescu, consultant național BRD, dar și platforma pentru diaspora medicală DiaMed.md de către Corina Iliade Tulbure, conferențiar universitar, la Universitatea de medicină și farmacie ”Nicolae Testemițanu”.

 

O altă sesiune din cadrul primei zile a Congresului Diasporei 2021 a fost dedicată Guvernării Electronice, iar invitat la această sesiune a fost Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Dl Iurie Țurcanu, care s-a referit la oportunități digitale și servicii publice electronice, dedicate diasporei, menționând următoarele: „Guvernul și-a propus să se modernizeze și să asigure o altfel de interacțiune dintre cetățeni și stat, și dintre antreprenori și stat. Vom schimba modelul de prestare a serviciilor astfel, încât acestea să devină accesibile tuturor cetățenilor și celor din țară, și celor de peste hotare”, a declarat Iurie Țurcanu. De asemenea, dl Vlad Manoil, coordonator reinginerie la AGE, a prezentat platformele și serviciile guvernamentale care sunt disponibile cetățenilor țării noastre, de pretutindeni.

 

A urmat sesiunea cu deputații din diaspora, la care au participat, dna Galina Sajin, dl Ion Șpac, dl Mihail Druță și dl Dumitru Alaiba, cărora urmăritorii de peste hotare le-au adresat întrebări și au a aflat mai multe din prioritățile oficialilor din programul de guvernare.

 

Prima zi de Congres s-a încheiat cu un omagiu adus regretatului diplomat și jurnalist, fost șef al Biroului relații cu diaspora, dlui Valeriu Turea, în memoria căruia a fost realizat un documentar fotografic, întitulat ”Portugalia-țara dorului răsare”. Iar fotografiile prezentate îi aparțin regretatului Valeriu Turea.

 

Și astăzi agenda Congresului conține activități interesante printre care, o sesiune dedicată serviciilor consulare, vom vorbi despre formele de colaborare Diasporă APC/APL, Programe de dezvoltare la nivel local cu implicarea diasporei, instrumente financiare de atragere a economiilor migranților și despre oportunități de afaceri și business. Amintim că evenimentul se desfășoară sub patronajul Guvernului Republicii Moldova în perioada 20-22 august și se află la cea de-a IX-a ediție.