Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Diaspora din Grecia a participat la evenimentul de lansare a cărții „Sub aripi de înger”

Published on: Wed, 11/23/2022 - 11:13

Pe data de 20 noiembrie, curent, la Atena a avut loc prezentarea cărții „Sub aripi de înger”, autor Mihai Brădescu, originar din Republica Moldova.

 

Persoane oficiale, membri ai diasporei, public dornic de revedere, prieteni și admiratori ai creației scriitorului, au dat curs invitației de participare la evenimentul care a fost organizat de către Uniunea de prietenie moldo-elenă „Al. Ipsilantis”, președinte Svetlana Lisagor Vergis. Acțiunea s-a realizat în cadrul proiectului „Biblioteca comunității noastre”.

 

Cartea, proaspăt ieșită de sub tipar, este dedicată buneilor și părinților autorului, precum și tuturor victimelor deportărilor staliniste din Basarabia, în care sunt descrise evenimentele din viața a câteva generații de români din Basarabia, începând cu anii 1900 până în prezent. Anterior, volumul „Sub aripi de înger” a fost prezentat la București, Chișinău și satul de baștină a autorului - Țînțăreni, r-nul Telenești.

 

„Un popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții”. Acest citat al lui Nicolae Iorga, care atinge coardele simbolismului și specificului tematicii cărții, este un imn prin care autorul cărții încurajează și motivează oamenii să continue cu dârzenie, convingere și dragoste să țese covorul istoriei, folosind ca materie primă imagini vechi, documente și mărturii despre evenimentele tulbure din perioada deportărilor staliniste și trăiri ale oamenilor care au scris, direct sau indirect, despre lupta lor pentru supraviețuire, identitate și valori.

 

Ca urmare a prezentării cărții, evenimentul a inclus proiecția a două filme documentare „Sub aripi de înger” și „Destine ca-n filme”. Partea festivă a fost susținută de către conaționalii noștri talentați - Alina Mereuță a interpretat cântecul „Odă Moldovei”, Bogdan Cucinschii a încântat publicul cu piesa „Ridică-ți fruntea Basarabie”, iar Galina Brodescu a recitat poezia „Balada celor deportați”.