Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

DIASPORA ENGAGEMENT HUB

Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat, în parteneriat cu Organizația Internațională a Migrației (OIM), misiunea din Moldova și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC) a lansat pe 12 februarie DIASPORA ENGAGEMENT HUB - un program nou, de granturi tematice, destinat cetățenilor originari din Republica Moldova aflați peste hotare, inclusiv asociațiilor și grupurilor de inițiativă.

 

Scopul programului este de a susține pe moldovenii din străinătate în implementarea ideilor lor și de a pune în valoare capitalul uman al diasporei.

 

PROGRAMUL GUVERNAMENTAL: GRUPURILE DE EXCELENȚĂ ALE DIASPOREI

 

Scopul programului constă în dezvoltarea mecanismului funcțional de colaborare dintre instituțiile guvernamentale și experții înalt calificați din diasporă în domeniile strategice de dezvoltare socio-economică a Republicii Moldova. 

 

 

(FINALIZAT) PROIECTE DE CROWDFUNDING ALE DIASPOREI

4 granturi a câte 1.500 CHF vor fi oferite membrilor diasporei pentru susținerea utilizării platformelor de crowdfunding (naționale și internaționale) în scopul implementării proiectelor cu impact social și caracter durabil.

Conform principiului de ”matching grants”, suma grantului va fi transferată (cu titlu condiționat) la finalizarea cu succes a campaniei de crowdfunding și colectarea adițională prin intermediul acestui instrument de finanțare a unei sume minim echivalente grantului.

 

  

(FINALIZAT) ABILITAREA FEMEILOR DIN DIASPORĂ

5 granturi a câte 5.000 CHF vor fi oferite membrilor diasporei pentru implementarea proiectelor orientate spre abilitarea socială, civică, juridică și economică a femeilor din diasporă.

 

 

(FINALIZATPARTENERIATE TEMATICE REGIONALE

5 granturi a câte 5.000 CHF vor fi oferite în total asociațiilor din diasporă pentru desfășurarea diferitor acțiuni cu caracter socio-economic regional, comunitar, educațional și de sănătate, care vor fi implementate de un grup de inițiativă, compus din cel puțin două asociații din diasporă din minimum două țări și un ONG din Republica Moldova.

Vor fi susținute activitățile desfășurate doar pe teritoriul Republicii Moldova.

 

 

 (FINALIZATREÎNTOARCEREA PROFESIONALĂ A DIASPOREI

18 granturi a câte 2.000 CHF vor fi oferite în total profesioniștilor din diasporă în scopul de a încuraja transferul de capital uman și experiență profesională pentru dezvoltarea academică, socială și economică a Republicii Moldova, prin intermediul reîntoarcerii profesionale pe termen scurt (2 săptămâni – 2 luni).

 

 

PROGRAM LOCAL DE REVENIRE VOLUNTARĂ A DIASPOREI

Reprezentanții din diasporă vor putea reveni temporar în localitățile lor de baștină din Moldova pentru a face transfer de bune practici, a aduce noi idei, experiențe și practici aflate în țările de destinație.

Membrii diasporei sunt invitați să vină cu propuneri de activități concrete prin intermediul cărora vor ajuta primăria localității lor de baștină să rezolve o problemă locală prioritară.

Programul se va desfășura în cele 25 localități partenere ale Proiectului Migrație și dezvoltare locală, în perioada 26 iulie 2016 – 31 martie 2017.

 

 

(FINALIZAT) PROIECTE INOVATOARE ALE DIASPOREI

16 ranturi a câte 4.000 CHF vor fi oferite în total membrilor diasporei pentru implementarea în Republica Moldova a unor proiecte și activități cu caracter inovator din diferite domenii, bazate pe transferul de cunoștințe, experiențe și bune practici internaționale.

 

 

(FINALIZAT) CENTRE EDUCAȚIONALE ÎN DIASPORĂ

10 granturi a câte 3.500 USD vor fi oferite asociațiilor (ONG) pentru crearea sau dezvoltarea centrelor educaționale în vederea realizării activităților educaționale planificate pînă în iunie 2017, de care vor beneficia copiii din diaspora.

 

 

 LISTA PROIECTELOR SUSȚINUTE DE PROGRAMUL DIASPORA ENGAGEMENT HUB

 

 

Dosarele de aplicare pot fi depuse prin intermediul formularelor online.

 

Proiectele vor fi examinate o dată la două luni pe parcursul întregii perioade de aplicare de către o comisie comună de evaluare.

 

 

Programul DIASPORA ENGAGEMENT HUB nu se va limita la cele 54 de granturi acordate. Mizând pe buna colaborare cu partenerii de dezvoltare și pe implicarea diasporei, pe parcurs numărul subprogramelor și al granturilor va crește.