Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

EVENIMENT DEDICAT ZILEI INTERNAȚIONALE A MIGRANȚILOR

Published on: Thu, 12/17/2020 - 18:50

În data de 17 decembrie curent a avut loc deschiderea evenimentului dedicat „Zilei Internaționale a Migranților”. Evenimentul se va desfășura în perioada 17-18 decembrie 2020.

 

La deschiderea oficială cu un cuvânt de salut s-au adresat: Lars Lönnback, șef al Misiunii OIM Moldova; Nelea Rusu, Secretar de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova; Natalia Grîu, Secretar de Stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării; Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă a PNUD în Republica Moldova; Viorica Crețu, directoare adjunctă a Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova; Torn Bundervoet, economist principal al Grupului Băncii Mondiale.

 

Lucrările primei zile a evenimentului s-au desfășurat în două sesiuni.

În cadrul Sesiunii I-a „Evidențe empirice privind impactul pandemiei COVID-19 asupra migrației în Republica Moldova” au fost abordate diverse subiecte privind rezultatele studiului OIM: Impactul pandemiei COVID-19 asupra migrației, mobilitatea, numărul și profilul migranților reîntorși, vulnerabilitățile specifice ale grupurilor afectate de scăderea remitențelor ș.a.

 

La Sesiunea a II-a „Migrația și piața forței de muncă din perspectiva respectării drepturilor lucrătorilor migranți” au fost puse în discuție problemele cu care se confruntă migranții; posibilitățile, mecanismele și acțiunile de atragere a specialiștilor pentru stimularea și includerea în câmpul de muncă a acestora; exodul populației; gestionarea migrației; aspectele de imigrare, cauzele acestora etc.

 

La eveniment au participat reprezentanți din cadrul instituțiilor de stat și organizațiilor de profil, parteneri internaționali, exponenți ai societății civile, mediului academic, de afaceri, reprezentanți ai diasporei Republicii Moldova și lucrători migranți interesați de tematica migrației și dezvoltării.

 

Ziua întâia a evenimentului poate fi urmărită la linkul: http://bit.ly/3msXl02 

 

Mâine, 18 decembrie, evenimentul se va desfășura în două sesiuni și va putea fi urmărit live pe pagina www.privesc.eu, și pe paginile de Facebook a IOM Moldova, PNUD Moldova și BRD.

Sesiunea I (10:00-12:00): „Valorificarea potențialului migrației pentru dezvoltare locală în Moldova”.

Sesiunea II (13:30-15:30): „Susținerea revenirii și reintegrării migranților moldoveni”.

 

Lansarea online a filmului documentar „Dor de Casă”.

Eveniment live: Facebook/privesc.eu (19:00 – 20:00).

Subscribe to Agenda