Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Practicile Republicii Moldova în domeniul Diaspora, Migrație, Dezvoltare (DMD), prezentate în cadrul evenimentului UNECE

Published on: Mon, 05/31/2021 - 15:26

Astăzi, Biroul relații cu diaspora a participat în cadrul webinarului ”UNECE Policy Dialogue: Leveraging Diasporas to Promote Innovation for Sustainable Development” (Dialog politic UNECE: valorificarea diasporei în vederea promovării inovației pentru dezvoltare durabilă).

 

Evenimentul a reunit experți și reprezentanți ai organizațiilor internaționale (UNECE, OIM, UNCTAD), guvernelor din regiune (Republica Moldova, Armenia, Israel, Ucraina) și mediului academic (Universitatea din Danemarca de Sud, Universitatea St. John's din New York) pentru a discuta despre potențialul diasporei în vederea promovării inovării și antreprenoriatului, mai ales, tendințe recente și factori de migrație și diaspora în regiunea UNECE; impactul diasporei asupra activității de inovare în regiunea UNECE; cele mai bune practici și eficiente politici care stimulează contribuția diasporei la dezvoltarea inovatoare.

 

Modelul Republicii Moldova de integrare abordată a domeniului DMD în politicile naționale a fost apreciat la nivel înalt de către alți participanți. Prezentarea s-a axat pe: rezultatele Mecanismului de coordonare a politicii de stat în domeniul DMD; constituirea Cadrului de monitorizare și evaluare (M&E) în acest sens, cu Matricea de indicatori și Ghidul cu instrucțiuni metodologice; exercițiul de evaluare a implementării Cadrului M&E;  promovarea implicării diasporei prin intermediul programelor DAR 1+3, DEH, DOR, ș.a.; colaborarea cu partenerii de dezvoltare.

 

Webinarul a finalizat cu o sesiune de întrebări – răspunsuri.

 

Menționăm că evenimentul este premergător „UNECE Committee on Innovation, Competitiveness and Public-Private Partnerships” (Comitetul UNECE privind inovația, competitivitatea și parteneriatele public-private), care va avea loc în perioada 2-4 iunie 2021.