Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Programul guvernamental DOR – Diasporă * Origini * Reveniri, se află la cea de-a IX ediție.

Duminică, 8 august, curent, a avut loc deschiderea oficială a Programului guvernamental DOR – Diasporă * Origini * Reveniri, care se află la cea de-a IX ediție.

 

În mesajul său de salut, Nadejda Zubco, șefa Biroului relații cu diaspora a salutat participanții și le-a mulțumit, pentru interesul manifestat pentru program: ”Acum nouă ani, pentru prima dată la inițiativa Guvernului Republicii Moldova a fost lansat cel ambițios Program destinat copiilor și tinerilor din generația a doua de migranți DOR-Diasporă origini Reveniri. La ediția din 2013 a programului,  în luna lui gustar, au revenit în țară 25 de tineri, care au petrecut o săptămână plină cu activități interesante, cunoscând oameni, locuri și lucruri, care ne reprezintă ca popor și ca națiune. Acesta a fost doar începutul. De atunci, cu fiece ediție, cu fiecare participant, Programul DOR a făcut istorie, nu doar în Moldova, dar și în țările, din care erau protagoniștii noștri.” De asemenea, dna Zubco a menționat că, echipa realizatoare a depus mult efort, pentru ca programul să fie cât mai atractiv și interesant: ”Regretăm faptul că deja al doilea  an consecutiv, programul se desfășoară în format online, dar sunt sigură că fiecare dintre voi este conștient de faptul, că doar în acest fel putem să ne protejăm unii pe alții. Cu puțină răbdare și multă prudență vom ajunge să ne revedem și să fim din nou împreună, iar tradiționalele îmbrățișări matinale, din timpul programului, vor redeveni normalitate”, a adăugat Nadejda Zubco.

 

După gimnastică și familiarizarea cu agenda zilei, participanții din Italia, Grecia, Irlanda, Ucraina, Portugalia, Germania, Marea Britanie, Austria, din Republica Moldova și alte țări  și-au dat întâlnire la o conferință zoomla care s-au cunoscut și au discutat despre așteptările pe care  le au, de la Programul guvernamental DOR-Diasporă Origini Reveniri.

 

Iar după ce au exploarat ”Suta de movile” din raionul Rîșcani, doruleții harnici și talentați, au petrecut timpul cu folos în bucătărie și au învățat să gătească friptură și mămăligă, ca la Duruitoarea, Rîșcani.

 

Amintim că, cea de-a noua ediție a Programului guvernamental DOR, se desfășoară în perioada 8-17 august, curent, în format online, pe pagina de facebook dor.moldova și scopul acestuia este de a-i face cunoscuți pe copii conaționalilor de peste hotare, cu tradițiile neamului și cu valorile noastre naționale.