Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

În Republica Moldova va fi pilotată o metodologie inovatoare pentru măsurarea impactului economic al diasporei dincolo de remitențe

Published on: Mon, 10/18/2021 - 14:49

 

 

Biroul relații cu diaspora a participat în cadrul unui atelier online privind lansarea inițiativei. Aceasta este desfășurată de către Organizația Internațională pentru Migrație și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova și face parte din Programul global comun OIM – PNUD „Valorificarea migrației pentru dezvoltare durabilă” (MM3).

 

În cadrul evenimentului a fost prezentată metodologia Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), privind măsurarea impactului economic al diasporei dincolo de remitențe, dar și câteva studii de caz relevante, din experiențele unor țări privind captarea și utilizarea datelor care reflectă contribuția economică a comunităților transnaționale.

 

Au participat reprezentanți ai instituțiilor publice, partenerilor de dezvoltare, mediului academic, experți naționali și internaționali. S-a discutat despre experiența în colectarea, schimbul și utilizarea datelor, care reflectă contribuțiile economice ale diasporei, de asemenea, provocările și oportunitățile în colectarea acestor date pentru a îmbunătăți elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor.  

 

Un alt subiect abordat în cadrul evenimentului a fost calendarul, rolurile, precum și prioritizarea acțiunilor concrete care vor sprijini elaborarea / adaptarea și implementarea metodologiei pentru colectarea sistematică și utilizarea datelor. Totodată, au fost examinate perspectivele formării unei structuri naționale de coordonare pentru a facilita eforturile de colectare a datelor între ministere, departamente, sectorul privat și sistemele de colectare a datelor din Moldova.

 

Șefa Biroului relații cu diaspora, Nadejda Zubco, s-a referit la experiența Biroului în ceea ce privește înregistrarea membrilor diasporei pe site-ul brd.gov.md și la utilizarea acestora în scopul menținerii unei colaborări constante cu Asociațiile și comunitățile de moldoveni din afara țării.

 

În final, participanții și-au exprimat deschiderea privind acordarea suportului experților OIM în procesul de pilotare și adaptare a metodologiei la realitatea din Republica Moldova.