Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Românii de pe ambele maluri ale Prutului, reuniți în cadrul a două evenimente culturale în Italia

Published on: Mon, 01/23/2023 - 14:18

Un amalgam de emoții, sentimente și trăiri, ancorate de un DOR nemărginit de patrie și tradiții, au fost resimțite de către conaționalii noștri din or. Camposampiero, Padova, Italia, reuniți în cadrul celei de-a III-a ediție a Festivalului „Galbenă Gutuie”. Evenimentul a fost organizat cu ocazia frumoaselor sărbători de iarnă, de către asociația „Busuioc”, președintă Lilia Tusa.

 

Publicul a avut parte de o atmosferă caldă și prietenoasă, alimentându-se spiritual cu cântece și dansuri populare, parte a tezaurului nostru folcloric. Cu un sentiment profund de bucurie și împlinire, Lilia Tusa a menționat că, publicul a fost pe măsura invitaților, artiștilor consacrați, dar și a celor în devenire. „Atunci când caut o magie, eu o găsesc în oameni”, a mai afirmat dna Tusa. În context, precizăm că, oaspete de onoare al Festivalului „Galbenă Gutuie” a fost bine-cunoscuta interpretă muzică populară din zona Bucovinei, Sofia Vicoveanca.

 

Un spectacol similar cu participarea îndrăgitei interprete a avut loc și la Torino, fiind o frumoasă colaborare dintre asociația „Busuioc” din or. Padova în parteneriat cu școala de dans și artă „Primo Passo” din or. Torino, fondator Iurie Răileanu, care a semnat regia spectacolului și coregrafia dansurilor.

 

Este îmbucurător faptul că, valorile noastre seculare sunt promovate de către conaționalii plecați în lumea mare, consolidând și mai mult legătura dintre asociații.

 

Mai multe fotografii de la eveniment, puteți găsiți la următoarele adrese:

https://www.facebook.com/busuiocbasarabean

https://www.facebook.com/photo/?fbid=545493597617144&set=pcb.545495544283616