Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Totalizarea activității atelierelor de lucru privind elaborarea conceptului Programului sectorial pentru diaspora 2024-2028, organizate în cadrul inițiativei MIEUX+

Published on: Fri, 03/17/2023 - 15:33

Alte două ateliere de lucru privind elaborarea conceptului Programului sectorial pentru diaspora 2024-2028 au fot organizate cu facilitarea experților Migration EU expertise (MIEUX+), Dr. Dorina Baltag și Dr. Eugen Burdelnîi.

 

Pe data de 15 martie a.c., conceptul Programului respectiv a fost analizat de către membrii diasporei Republicii Moldova care s-au reunit într-o ședință online de lucru. Participanții au venit cu anumite sugestii de modificare și îmbunătățire a viitorului document de politici, recomandând acțiuni concrete care descind din necesitățile de implicare ale diasporei și care ar urma să se regăsească în Programul sectorial.

 

În data de 16 martie, s-a desfășurat al doilea atelier, cu participarea reprezentanților autorităților publice centrale și locale, mediului academic, mediului asociativ și migrați reîntorși. În cadrul workshop-ului au fost analizate principiile de monitorizare, evaluare și învățare, dar și instrumentele de abordare participativă, cu implicarea diasporei la elaborarea și implementarea politicii de stat, documentelor de politici și altor inițiative.

 

Ca urmare a desfășurării celor două ateliere de lucru, experții au colectat mai multe idei relevante care vor contribui la definitivarea conceptului Programului sectorial pentru diaspora.

 

În acest context, în data de 17 martie Alima Kassenova, ofițer asociat de proiect MIEUX+, Programul Inițiative Globale, ICMPD s-a aflat într-o vizită de lucru la Biroul relații cu diaspora (BRD), pentru discuții de totalizare pe marginea rezultatelor celor trei ateliere. Dumneaei și-a exprimat aprecierea pentru colaborarea pozitivă pe durata activității, menționând că este deschisă să se implice și în alte proiecte menite să susțină necesitățile de expertiză ale Biroului.

 

La rândul său, șefa BRD, Nadejda Zubco, a mulțumit pentru suportul oferit de către proiectul și experții MIEUX+ pentru evaluarea la mijloc de termen a Strategiei Naționale „Diaspora 2025”, dar și la elaborarea conceptului viitorului Program sectorial pentru diasporă, salutând inițiativa de continuare a parteneriatului.   

 

MIEUX+ este o rețea de experți de la egal la egal, care a sprijinit țările partenere și organizațiile regionale să gestioneze mai bine migrația și mobilitatea prin furnizarea de asistență rapidă și personalizată la cerere, începând din 2009. Este o inițiativă comună finanțată de Uniunea Europeană (UE) și pusă în aplicare de Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migrație (ICMPD), care contribuie la o migrație sigură, ordonată și regulată.