Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

UN GRUP DE TINERI DIN DIASPORĂ AU LANSAT ÎN MOLDOVA TABĂRA DE INFORMATICĂ PENTRU COPII ”TINCO”

Published on: Tue, 07/08/2014 - 00:00

08 iulie 2014, Chișinău – Copii din familii social vulnerabile și elevi ai Școlii internat nr. 2 din capitală vor învăța să creeze o pagină web, să administreze un blog sau o pagină de social media, să gândească analitic și să editeze poze și video. Toate acestea - la inițiativa unor tineri din diasporă - premianți la Gala studenților originari din Republica Moldova - susținuți de organizația TEKEDU și Biroul pentru relații cu diaspora (BRD), în cadrul taberei de informatică TINCO.

Scopul proiectului este de a testa un curriculum inovativ la informatică și de a oferi copiilor posibilitatea de a urma un curs introductiv de programare. Inițiatorii proiectului își propun, de asemenea, să asigure vizibilitatea on-line a acestor copii, să-i învețe bazele programării și să-i obișnuiască să utilizele resursele web pentru a acumula cunoștințe.

Victor Buza, doctorant  în cosmologie teoretică la Harvard University explică participarea sa în proiect: ”Am venit cu această intițiativă pentru că dorim să facem o schimbare în modul în care tinerii din Moldova văd orele de informatică. Mulți dintre noi și-au făcut studiile peste hotare și considerăm că putem juca un rol important în modernizarea educației în Moldova. Desigur, este dificil să faci acest lucru integral, de aceea trebuie să începi de la ceva mai mic. În căutarea unui astfel de proiect, am aflat despre tabăra Alunelul care, pe timp de vară, găzduiește copiii de la internatele din Chișinău și am hotarât că dacă într-adevăr dorim să facem o schimbare, trebuie să începem de la acești copii. Scopul grupului nostru este să le oferim oportunități, pentru că anume ei nu le au, în comparație cu mulți dintre noi, care le avem.”

Pentru Alex Răilean, profesor la Universitatea Tehnică din Moldova și facilitator  în cadrul proiectului, tabăra TINCO reprezintă şansa de a promova câteva idei fundamentale. Potrivit lui, educaţia este un proces care trebuie să înceapă cât mai devreme, iar abilitatea  de  a  programa este tot atât de necesară precum cititul şi scrisul. ”Societatea  are  nevoie  de  o echipă  de  Prometei  care  vor  aduce programarea  în  mase”, spune Alex Răilean.

”BRD felicită grupul de tineri din diasporă pentru această inițiativă deosebită și pentru faptul că își doresc să aplice acasă, în Moldova, cunoștințele și abilitățile dobândite în străinătate. Încurajăm tot mai multe persoane din diasporă să se implice în dezvoltarea comunității. Investițiile în oameni, în cunoștințele lor, sunt cele mai profitabile, în timp”, a afirmat Victor Lutenco, șeful BRD.

În urma realizării proiectului, va fi creată o bază on-line de resurse educaționale în limba română, unde vor fi publicate înregistrări ale lecțiilor și alte materiale educaționale, accesibile atât elevilor, cât și profesorilor din toată țara. Organizatorii proiectului speră că, astfel, vor impulsiona studierea tehnologiilor informaționale în Republica Moldova și vor contribui la edificarea unei societăți bazate pe cunoaștere.

Tabăra TINCO va dura cinci săptămâni. Toți cei care doresc să contribuie la desfășurarea ei o pot face fie printr-o contribuție financiară sau prin donarea unui calculator pentru Școala internat nr. 2 din Chișinău, la sfârșitul proiectului. (http://tinco.md/wp-content/uploads/2014/07/AN4.png). Până în prezent, în urma campaniei de crowdfunding, care va dura până pe 25 iulie, au fost adunate peste o mie de dolari din 3000. Pe de altă parte, autorii proiectului fac apel către toți cei intersați să facă voluntariat în cadrul taberei, în calitate de asistenți la orele de informatică sau să predea orice altă materie. De asemenea, voluntarii vor supraveghea copiii în timpul lor liber. Pentru detalii, accesați www.tinco.md

NOTĂ PENTRU EDITORI:

TEKEDU este o organizație non-guvernamentală care lucrează cu copii din familii social vulnerabile și încearcă să asigure alfabetizare digitală a acestora, în același timp dotând orfelinatele cu calculatoare și organizând cursuri de informatică. Logo-ul organizației este atașat la email.

Majoritatea membrilor grupului din diasporă sunt absolvenți și organizatori ai Galei studenților originari din Republica Moldova, ediția I. O listă completă și o scurtă biografie a lor aici: http://tinco.md/despre-noi/

Inițiatorii proiectului ”Tabăra de informatică TINCO” sunt Victor Buza și Eugeniu Plămădeală:

Victor Buza este doctorand în cosmologie teoretică la Harvard University, SUA. A studiat fizica la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Este interesat de teorii și experimente care studiază originea universului. Este pasionat de educație si și-ar dori să aducă o contribuție esențială în modernizarea sistemului de învățământ din Republica Moldova. Victor Buza a luat premiul special al Prim-ministrului Republicii Moldova și a fost numit studentul moldovean al anului din SUA și Canada (nivel Doctorat) la Gala studenților originari din Republica Moldova, ediția I.

Eugeniu Plămădeală este doctorand în fizica materiei condensate la University of California Santa Barbara, SUA. Își petrece majoritatea timpului clasificând toate tipurile de materie și fenomenele colective emergente ce există în universul nostru, și care din ele sunt utile în construcția unui calculator cuantic. Îl interesează științele în general, economia, criptografia, educația, ordinile sociale, sistemele morale laice, conștiința, explorarea cosmosului. Vrea să schimbe lumea. Eugeniu Plămădeală a fost premiat cu mențiune specială, categoria SUA și Canada (nivel Doctorat) la Gala studenților originari din Republica Moldova, ediția I.

Pagina web a proiectului: www.tinco.md

Video: https://www.youtube.com/watch?v=uekVbm64aMk

”Ajută un copil să descopere universul tehnologiilor informaționale!”