Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Vizita la BRD a Consilierului regional al Guvernului Elveției

Published on: Thu, 11/24/2022 - 14:20

Zilele trecute, în vizită de lucru la Biroul relații cu diaspora s-a aflat Geneviève Federspiel, Consilier regional al Guvernului Elveției pe domeniul guvernanței pentru Republica Moldova, Ucraina și Caucazul de Sud.

 

Subiectul de bază al discuției l-a constituit programele și politicile BRD de implicare a diasporei în proiecte și evenimente atât în țară, cât și în străinătate. La rândul său, Geneviève Federspiel a manifestat interes pentru modul de activitate al Biroului și succesul colaborării de durată a instituției cu partenerul de dezvoltare.

 

În cadrul dialogului, Nadejda Zubco, șefa Biroului relații cu diaspora, și-a exprimat recunoștința pentru suportul oferit de către Guvernul Elveției prin intermediul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, pe parcursul mai multor ani de activitate a Biroului, subliniind latura înalt profesionistă și eficientă a acestui parteneriat.

 

De asemenea, a fost făcută o incursiune în principiile BRD de constituire a relației cu diaspora și de susținere, promovare a asociațiilor/comunităților cetățenilor noștri stabiliți peste hotare. Astfel, s-a făcut referire la programele guvernamentale „DAR 1+3”, Diaspora Engagement Hub, Guvernul mai aproape de tine, Zilele Diasporei, Programul de  suport pentru Centrele Educaționale din Diasporă, care au fost implementate, în mare parte, cu susținerea Guvernului Elveției. Un alt rezultat major al colaborării este Mecanismul național de coordonare a politicii de stat în domeniul Diaspora, Migrație, Dezvoltare (DMD), care a constituit premisa abordării integrate la nivel central și local. Pe parcursul ultimilor ani, Biroul are o activitate intensă de consolidare a capacităților autorităților publice în acest domeniu, precum și o implicare sporită în vederea atragerii diasporei în dezvoltarea locală.

 

Menționăm că, suportul Guvernului Elveției a fost acordat în cadrul Programului „Valorificarea potențialului migrației în Republica Moldova”, care a pus bazele unei colaborări prodigioase a Cancelariei de Stat/BRD cu PNUD Moldova/MiDL. De asemenea, sub umbrela acestui program, Cancelaria de Stat prin intermediul BRD a implementat cu succes proiectul „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, care  se finalizează în decembrie 2022.