Este migrația un fenomen negativ sau unul pozitiv? Care este legătura dintre migrație și dezvoltare? Care sunt măsurile de răspuns în situațiile de criză asociate cu migrația? Cum sunt abordate aceste probleme în cadrul proiectelor și programelor finanțate de Guvernul Elveției? Răspunsurile la aceste întrebări au fost discutate la Chișinău, în perioada 4-6 iulie 2016, în cadrul unui atelier regional organizat de Agența Elvețiană penru Cooperare și Dezvoltare în Republica Moldova (SDC).
La eveniment au participat reprezenanți ai Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat, care împreună cu Organizația Internațională pentru Migrație în Moldova implementează proiectul SDC „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”; ai proiectului Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL) și ai NEXUS/IASCI Moldova, la fel susținuți de SDC Moldova.
La atelier au participat, de asemenea, specialiști de la SDC Berna și coordonatorii proiectelor elvețiene în domeniul migrației din Polonia, Serbia, Kosovo, Bosnia și Herțegovina. Pe 5 iulie, participanții au întreprins o vizită de studiu la Ungheni, unde au aflat de la reprezentanții Asociației unghenenilor de pretutidneni despre modalitatățile de comunicare și cooperare între orașul Ungheni și cetățenii plecați peste hotare.
Lidia Sanduleac, Președinta Asociației Ungheneni de Pretutindeni, Alexandru Ambros, primarul orașului și Liliana Tincu, Director exectiv al Asociației au prezentat rezultatele și provocările înregistrate până în prezent în procesul de creare a asociației și colaborarea cu migranții. Reprezentanții Asociației ughenenilor de pretutindeni s-au arătat încrezători că prin eforturi comune orașul Ungheni va putea arăta bune practici în implicarea băștinașilor plecați peste hotare în dezvoltarea locală.
Participanții la atelier au vizitat și Centrul NEXUS Ungheni, unde au aflat despre serviciile oferite migranților sau potențialilor migranți.
Republica Moldova este una din primele țări din regiune care abordează migrația din perspectiva dezvoltării. Cu susținerea SDC, potențialul de dezvoltare a migrației este reflectat în strategiile și politicile sectoriale ale Moldovei. Guvernul Republicii Moldova a adoptat în februarie 2016 Strategia Națională ”Diaspora-2025”. Mai mult decât atât, în Moldova a fost creat un model nou de servicii. În prezent, migranții moldoveni pot obține informații specializate și asistență individuală în centrele NEXUS și prin intermediul platformei web Nexusnet. Asociațiile băștinașilor, create în 25 de sate și orașe din Moldova, oferă migranților posibilitatea să contribuie la dezvoltarea localităților de baștină, în cadrul proiectului MiDL.
Pe 18 mai 2016, Secretarul General al Guvernului, Tudor Copaci şi Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Simone Giger, au semnat Memorandumul de înţelegere între Cancelaria de Stat și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) cu privire la Programul „Valorificarea potențialului migrației în Republica Moldova”. Documentul stabileşte cadrul legal pentru implementarea a trei proiecte care vor ajuta la realizarea strategiilor naţionale în domeniul migraţiei. Scopul general al acestor proiecte este să susțină eforturile Guvernului de a consolida impactul pozitiv al fenomenului migrației asupra dezvoltării țării prin fortificarea cadrului instituțional național și local și prin sporirea angajamentului din partea diasporei.
Surse:
Pagina de Facebook a SDC: https://www.facebook.com/SwissCooperationMoldova
Pagina de Facebook a proiectului MiDL: https://www.facebook.com/groups/midlmoldova
Pagina de Facebook a NEXUS Moldova: https://www.facebook.com/NEXUSMoldova
http://cancelaria.gov.md/