Ministerul Educației a remis pe 3 aprilie organelor locale de specialitate în domeniul învățământului o circulară prin care atenționează despre necesitatea respectării prevederilor Regulamentului de evaluare și notare a rezultatelor școlare, promovarea și absolvirea în învățământul primar și secundar, aprobat prin Ordinul Ministrului nr. 638 din 30 iunie 2016, urmare întrevederii de pe 24 martie 2017 dintre șefa Biroului Relații cu Diaspora (BRD), Olga Coptu și ministra Educației, Corina Fusu.
În conformitate cu art. 105 și 106 ale Regulamentului, elevii reîntorși din străinătate sunt înscriși din data solicitării până la finalizarea procedurii de echivalare și recunoaștere a actelor și perioadelor de studii, în catalogul provizoriu. Toate mențiunile vizând activitatea lor urmează a fi trecute în catalogul clasei respective după încheierea procedurii de echivalare.
Potrivit circularei, Ministerul Educației atrage atenția că pe perioada de echivalare și recunoaștere a actelor de studii, care poate dura 2-4 săptămâni, elevul sub nici o formă nu trebuie privat de dreptul de a frecventa lecțiile. Ministerul Educației solicită informarea tuturor instituțiilor de învățământ general privind necesitatea încadrării imediate a elevilor în clasele corespunzătoare, conform vârstei acestora, până la prezentarea acceptului eliberat de către Ministerul Educației. De asemenea, în circulară se menționează despre necesitatea promovării la nivel de instituție de învățământ a unor activități ce ar susține reintegrarea mai eficientă a copiilor reveniți de peste hotarele țării.
Precizăm că subiectul înscrierii/reînscrierii în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova a copiilor cetățenilor moldoveni de peste hotare reîntorși în țară este unul dintre cele mai invocate în timpul diverselor întâlniri ale migranților reveniți cu reprezentanții BRD.
Îndemnăm membrii diasporei să facă trimitere la circulara Ministerului Educației, dar și la respectarea Regulamentului de evaluare și notare a rezultatelor școlare, promovarea și absolvirea în învățământul primar și secundar, în condițiile în care se vor confrunta cu dificultăți apărute la înscrierea / reînscrierea în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova a copiilor lor.
BRD apreciază faptul că Ministerul Educației este receptiv la problemele diasporei pe dimensiunea educație.