Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Consultări extinse privind activitățile prioritare pentru faza a III-a a Programului Global Comun OIM/PNUD „Integrarea Migrației în Strategiile Naționale de Dezvoltare” (MOMID)

Published on: Tue, 09/12/2017 - 14:37

Astăzi, 12 septembrie 2017, reprezentanții Administrațiilor Publice Centrale (APC), partenerii de dezvoltare Organizația Internațională pentru Migrație (OIM)/Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și reprezentanți ai societății civile s-au reunit într-o ședință de lucru la Guvern, pentru a identifica prioritățile pentru  cea de-a III-a fază a Programului Global Comun OIM/PNUD „Integrarea Migrației în Strategiile Naționale de Dezvoltare” (MOMID).

 

În discursul de debut, Olga Coptu, șef al Biroului relații cu diaspora (BRD) a afirmat că, până în prezent, Programul a contribuit, semnificativ, la facilitarea valorificării avantajelor oferite de conexiunea dintre migrație și dezvoltare. „Apreciem pozitiv și salutăm continuarea promovării de către proiect a instituirii unei abordări sistematice și cuprinzătoare la nivelul întregului Guvern, pentru integrarea migrației în planificarea dezvoltării. Din câte cunoaștem, acest model instituit de Moldova este considerat o bună practica la nivel internațional, examinată cu interes și de alte țări”, a adăugat Olga Coptu.

 

În această ordine de idei, șefa BRD a reiterat interesul Guvernului Republici Moldova, de a participa în cadrul unei noi faze a Programului, care va demara în luna februarie 2018. Totodată, Olga Coptu a subliniat importanța acțiunilor întreprinse, consultările, instruirile, seminarele de politici, alte măsuri de dezvoltare a capacităților, precum și de sensibilizare, pentru fortificarea cadrului de coordonare de politici și promovarea abordării integrate a migrației.

 

La rândul său, șeful Misiunii OIM în Moldova, Antonio Polosa, a ținut să remarce faptul că acest Program este o continuare a relației bilaterale de cooperare fructuoasă dintre Cancelaria de Stat și UNDP/OIM/UN Women Program, menționând că migrația este una dintre probleme majore ale Statului, la care trebuie să lucrăm cu eforturi comune pentru a defini și realiza o abordare coerentă și comprehensivă. „De atunci când a fost dat startul Programului, în anul 2012, Moldova a înregistrat un progres semnificativ în dezvoltarea viziunii și a cadrului pentru asigurarea abordării integrate practice  a migrației în strategia de dezvoltare națională”, a notat domnul Polosa. De asemenea, șeful Misiunii OIM în Moldova vorbind despre viziunea și dorința Guvernului Republicii Moldova în scopul integrării migrației în agenda de dezvoltare, a subliniat că astfel de eforturi trebuie susținute de către comunitatea internațională de dezvoltare.

 

În cadrul ședinței au fost consultate opiniile APC/APL, inclusiv a societății civile, cu privire la prioritățile Programului și, în linii generale, la fenomenul migrație. Totodată, cei prezenți au intervenit cu întrebări și propuneri privind concretizarea unor acțiuni/termeni pentru buna funcționare a celei de-a III-a etape a Programului.

 

Pe durata ședinței, reprezentanții BRD Ghenadie Slobodeniuc și Nadejda Zubco, consultanți principali, au prezentat cele două hotărâri de Guvern, aprobate în cadrul ședinței cabinetului de miniștri din data de 23 august, curent:

  • Planul de acţiuni pentru anii 2017-2020 privind reintegrarea cetăţenilor Republicii Moldova reveniţi de peste hotare;  
  • Hotărârea Guvernului cu privire la mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul diasporă, migrație și dezvoltare. Scopul Mecanismului este de a asigura implementarea eficientă a politicii în domeniu şi de a contribui la maximizarea efectelor pozitive și minimizarea efectelor negative ale migrației.

 

Accesează aici, pentru a vedea hotărârile Guvernului:

 

Programul Global Comun OIM/PNUD „Integrarea Migrației în Strategiile Naționale de Dezvoltare” (MOMID) are drept obiectiv susținerea Guvernelor și partenerilor lor în eforturile de integrare a aspectelor ce vizează migrația în documentele naționale și procesele de planificare a dezvoltării, precum și oferirea expertizei calificate în procesul de monitorizare și adaptare a abordărilor în materie de migrațiune și dezvoltare. Programul este implementat de către OIM Moldova în parteneriat cu PNUD Moldova, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Perioada de implementare este 1 februarie 2014-31 ianuarie 2018.