Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Preluarea de bune practici în dezvoltarea antreprenoriatului social cu suportul diasporei

Published on: Wed, 06/26/2024 - 09:27

În perioada 19 iunie - 6 septembrie, în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților antreprenoriale ale diasporei Republicii Moldova” (D.O.M.D.E. 2), se desfășoară sesiuni de instruire dedicate celor 11 membri ai Comisiei Naționale pentru Antreprenoriat Social.

 

Atelierele au ca scop îmbunătățirea cunoștințelor despre ecosistemul întreprinderilor sociale din țară și preluarea de bune practici din țările Uniunii Europene (UE).

 

Discuțiile din cadrul acestor sesiuni acoperă o gamă variată de subiecte, cum ar fi:

  • ecosistemul întreprinderilor sociale: definiție, caracteristici, actori implicați, resurse, politici și reglementări;
  • întreprinderea socială în Uniunea Europeană: povești de succes în diferite țări europene;
  • planul de acțiune al Uniunii Europene în domeniul economiei sociale: obiective și acțiuni propuse, aplicabilitatea acestuia în Republica Moldova;
  • dezvoltarea economiei sociale în Republica Moldova, cu implicarea și suportul diasporei;
  • sustenabilitate, provocări și direcții de dezvoltare.

 

Principalul obiectiv al antreprenoriatului social este de a soluționa problemele sociale și de a spori numărul locurilor de muncă. Diaspora joacă un rol esențial în economia socială, contribuind semnificativ la dezvoltarea comunităților locale prin transferul de cunoștințe, resurse și experiențe acumulate în străinătate. Prin inițiative antreprenoriale și proiecte sociale, membrii diasporei aduc inovație și bune practici, sprijinind crearea locurilor de muncă în comunitățile locale.

 

Aceste sesiuni de instruire reprezintă un pas important în crearea unui cadru robust și sustenabil pentru implicarea activă a diasporei și migranților reveniți în economia locală.

 

Proiectul „Dezvoltarea capacităților antreprenoriale ale diasporei Republicii Moldova” (D.O.M.D.E. 2) este implementat de Direcția Generală Politici de Imigrare și Integrare a Ministerului Muncii și Politicilor Sociale din Republica Italiană în parteneriat cu  Agenția Veneto Lavoro, Biroul relații cu diaspora (BRD), Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Agenția Națională pentru Politici Active în Domeniul Muncii (Sviluppo Lavoro Italia S.p.A.) cu finanțarea Comisiei Europene prin intermediul Centrului Internațional pentru Dezvoltarea Politicii de Migrare (ICMPD).