Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Biroul relații cu diaspora angajează consultant/ă național/ă pentru realizarea analizei Cadrului de Monitorizare și Evaluare (M&E) în domeniul Diaspora, Migrație, Dezvoltare

TERMENI DE REFERINȚĂ

 

Consultant național pentru realizarea unei analize a Cadrului de Monitorizare și Evaluare (M&E) în domeniul Diaspora, Migrație, Dezvoltare,  

în cadrul proiectului „Sprijin pentru guvernanța diasporei, migrației și dezvoltării prin îmbunătățirea cadrului politic și instituțional”, programul ”Moldova: Making the Most of Migration” faza a III-a, perioada de implementare 2023-2026, finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC)

 

 

Context: Activitatea se realizează în corespundere cu prevederile  Hotărârii Guvernului nr. 674/2023 cu privire la aprobarea Programului național de stimulare a revenirilor și stimulare a reintegrării cetățenilor Republicii Moldova implicați în procesul de migrație pentru anii 2023-2027 și este finanțată în cadrul programului „Moldova: Making the Most of Migration”, faza a III-a  (2023-2026),  cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, implementat de către Cancelaria de Stat prin intermediul BRD.

 

Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea nivelului de trai a populației Republicii Moldova, beneficiind de o guvernare mai incluzivă, responsabilă, receptivă și având la baza deciziilor dovezi/date, cât și de o participare sporită a migranților / diasporei la dezvoltarea durabilă a țării lor de origine.

 

Proiectul se bazează pe continuitatea și sustenabilitatea activităților, implementate în faza anterioară a proiectului intitulat „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”.

 

BRD este o subdiviziune a Cancelariei de Stat, în subordinea directă a Prim-Ministrului și coordonează politicile de stat în domeniul diasporei, creată prin HG 780/ 2012.

 

În anul 2017, Guvernul Republicii Moldova a instituționalizat Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul Diasporei, Migrației și Dezvoltării (HG nr.725/2017). Scopul acestui mecanism este sporirea nivelului de comunicare și coordonare la nivelul administrației publice centrale și locale în ceea ce privește realizarea obiectivelor strategice în domeniu. Potrivit ultimului Raport privind integrarea cadrului de monitorizare și evaluare în politici, ponderea politicilor sectoriale care în anul 2019 conțineau impactul migrațional a fost de 82,1%. Între timp, Guvernul a aprobat noi documente de politici sectoriale, iar structura autorităților administrative centrale a suferit modificări, fiind necesară ajustarea cadrului de monitorizare și evaluare inclusiv cu integrarea dimensiunii de învățare.

 

Scopul contractării: Scopul contractului constă în angajarea unui consultant care să analizeze Cadrul de Monitorizare și Evaluare în domeniul Diaspora, Migrație, Dezvoltare, pentru identificarea punctelor slabe, punctelor tari, oportunităților, analiza gradului de actualitate a indicatorilor Cadrului și formularea sugestiilor de îmbunătățire și adaptare a Cadrului la realitățile existente. Activitatea se va realiza sub supravegherea şi în strânsă colaborare cu şeful BRD.

 

Grup-țintă: Autoritățile administrative centrale, instituții publice.

 

Responsabilități:

  1. Elaborarea unui Raport de analiză a Cadrului de Monitorizare și Evaluare (M&E) în domeniul Diaspora, Migrație, Dezvoltare.
  2. Evaluarea gradului de actualitate a indicatorilor Cadrului de Monitorizare și Evaluare (M&E) în domeniul Diaspora, Migrație, Dezvoltare.
  3. Formularea sugestiilor de îmbunătățire a Cadrului de Monitorizare și Evaluare (M&E) în domeniul Diaspora, Migrație, Dezvoltare.
  4. Validarea Raportului de analiză a Cadrului de Monitorizare și Evaluare (M&E) în domeniul Diaspora, Migrație, Dezvoltare, în cadrul atelierelor de lucru (2 ateliere) pentru actorii implicați în procesul de colectare a datelor.

 

Livrabile:

  • Raport de analiză a Cadrului de Monitorizare și Evaluare (M&E) în domeniul Diaspora, Migrație, Dezvoltare;
  • Raport de activitate a consultantului.

 

Profilul candidatului:

  • Studii superioare absolvite cu diplomă de licenţă (profil social, economic, juridic, sau alte domenii relevante).
  • Minim 3 ani experienţă de lucru cu organizațiile non-guvernamentale sau publice în domeniul monitorizării și evaluării (colectare, analiză, interpretare și utilizare de date în contextul elaborării și implementării politicilor publice). Cunoștințele și/sau experiența în domeniul migraţiei, sistemului drepturilor omului și/sau sistemului protecției sociale vor constitui un avantaj.
  • Experiență în elaborarea rapoartelor, studiilor, cercetărilor în domeniul migraţiei, protecţiei sociale etc.
  • Abilități de analiză și planificare, angajament personal, eficiență, flexibilitate, focusare pe rezultate, respect pentru diversitate, gândire creativă.
  • Abilitatea de a lucra eficient și armonios cu colegii din diferite culturi și medii profesionale.
  • Abilități de comunicare scrisă și verbală în limba română;
  • Abilități de analiză și formulare de recomandări, abilități analitice;
  • Cunoașterea calculatorului și capacitatea de a utiliza în mod eficient instrumentele IT, cunoașterea unui sistem statistic de prelucrare a datelor (SPSS, Stata, etc) va constitui un avantaj.

 

Perioada de angajare: noiembrie – decembrie 2024 (25 zile)

 

Dosarul va include: 

  • Scrisoare de intenție;
  • CV-ul actualizat (maxim 3-4 pagini);
  • Oferta tehnică și financiară (netă), cu specificarea ratei per zi lucrătoare și a sumei totale pentru un număr nu mai mare de 25 zile.

 

Procedura de selectare: Selectarea celui mai bun candidat se va realiza în două etape.

La prima etapă, eliminatorie, BRD va evalua, pe baza documentației transmise, admisibilitatea candidaturilor sub aspectul îndeplinirii următoarelor cerințe:

  1. respectarea termenului limită pentru depunerea candidaturilor;
  2. respectarea documentației de înscriere indicate în termenii de referință.

 

În a doua etapă se vor examina candidații preselectați din prima etapa, urmărind îndeplinirea de către aceștia a calificărilor și abilitaților solicitate în cadrul unui interviu cu reprezentanții comisiei de evaluare.

 

Procedura de evaluare: Evaluarea ofertelor, va fi realizata în baza CV-ului și Ofertei tehnice și financiare.

 

Ofertele urmează a fi prezentate până la 25 octombrie 2024, la adresa de email brd@gov.md, cu subiectul: ,,Consultant analiză Cadrul de Monitorizare și Evaluare (M&E) în domeniul Diaspora, Migrație, Dezvoltare ”.

 

Date de contact: +373-22-250 524

 

NB: Candidatul va fi selectat fără discriminare pe criterii de naționalitate, rasă, etnie, religie, sex, vârstă, dizabilitate, orientare sexuală, orientare politică, statut social sau pe baza oricărui alt criteriu.