În contextul organizării Zilelor Diasporei, în perioada 19-20 august 2016, la Palatul Republicii din orașul Chișinău s-a desfășurat ediția a VII-a a Congresului Diasporei. La eveniment au participat 181 de delegați din 27 țări (Austria, Belgia, Belorusia, Canada, Cehia, Elveția, Estonia, Federația Rusă, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Kazakstan, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Polonia, România, Spania, SUA, Turcia, inclusiv din Republica Moldova) și 79 de reprezentanți ai administrației publice centrale, locale și parteneri internaționali.
Evenimentul, desfășurat o dată la doi ani, oferă platforma necesară pentru discuții multilaterale între Guvern și diasporă cu privire la politicile pentru diasporă, impactul migrației asupra proceselor economice, sociale, academice și politice din țară, dar și impactul politicilor elaborate de Guvern asupra diasporei.
La Congresul Diasporei a participat Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip și Secretarul General al Guvernului, Tudor Copaci, miniștri, reprezentanți ai autorităților publice centrale și ai organizațiilor internaționale și, pentru prima dată de când se organizează Congresul Diasporei în Republica Moldova – reprezentanți ai autorităților publice locale.
Prim-ministrul Pavel Filip a îndemnat diaspora să susţină parcursul european al Republicii Moldova, solidarizându-se cu guvernarea în implementarea obiectivelor de îmbunătăţire a vieţii cetăţenilor. Premierul a menţionat că pe parcursul anului 2016 s-a muncit mult pentru recâștigarea încrederii cetăţenilor şi a partenerilor de dezvoltare în instituţiile statului, iar rezultatele sunt deja vizibile. „Am devenit credibili în ochii partenerilor externi, suntem veritabili asociați ai Uniunii Europene, Fondul Monetar Internaţional ne va credita cu o sumă substanţială, România a deblocat împrumutul destinat Moldovei, Banca Mondială este gata să ne ofere în continuare împrumuturi, iar exemplele pozitive pot continua şi ele cu siguranţă vor continua”, a declarat şeful Cabinetului de miniştri.
În final, Prim-ministrul a mulţumit reprezentanţilor diasporei că promovează cu demnitate Republica Moldova pentru hotare, devenind astfel veritabili ambasadori ai ţării. Totodată, şeful Executivului i-a îndemnat să se implice activ în elaborarea şi implementarea politicilor statului şi să vină cu propuneri de îmbunătăţire a situaţiei din ţară.
La rândul lor, reprezentanţii diasporei au vorbit despre problemele şi provocările cu care se confruntă, despre importanţa valorificării potenţialului intelectual al diasporei şi a implicării acesteia în activitatea statului. Totodată, ei s-au arătat deschişi să participe la elaborarea strategiilor de dezvoltare a Republicii Moldova şi au făcut un şir de propuneri în vederea modernizării ţării prin preluarea bunelor practici internaţionale în diverse domenii.
Pe parcursul a două zile, s-au desfățurat ateliere de lucru, al căror scop a fost de a crea un dialog constructiv între reprezentanții diasporei și Guvernul Republicii Moldova, în vederea identificării problemelor cu care se confruntă diaspora și necesitatea implicării autorităților centrale și locale ale Republicii Moldova în soluționarea lor.
Mai mult decât atât, la Congres au fost abordate diverse subiecte precum rolul asociațiilor din diasporă și a asociațiilor de băștinași pentru dezvoltarea comunităților locale, precum și provocările pe care le întâmpină reprezentanții diasporei în desfășurarea activităților filantropice; Eficiența accesării unei platforme de crowdfunding pentru acoperirea mijloacelor financiare pentru consolidarea diasporei și implicarea activă în proiecte comune menite să dezvolte Republica Moldova; Votul în diasporă; Efectele migrației: copii și vârstnicii rămași acasă, Riscuri și soluții.
Zilele Diasporei din acest an au găzduit două mari evenimente la nivel național precum Congresul Diasporei ediția a VII-a și Forumul de Afaceri al Diasporei, și peste 50 de activități la nivel local în 34 de autorități publice locale.
Evenimentele din cadrul Zilelor Diasporei au fost organizate cu susținerea partenerilor Biroului pentru relații cu diaspora - Organizația Internațională pentru Migrație, misiunea în Moldova, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), NEXUS Moldova, PNUD Moldova.