Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Diaspora va instrui locuitorii satului Râșcova în domeniul construcțiilor, grădinăritului și gastronomiei ecologice

Published on: Thu, 08/04/2016 - 16:15

Pe 6 august 2016, în satul Râșcova, raionul Orhei începe atelierul de construcții ecologice din cadrul proiectului "Eco-Centru pentru instruiri și dezvoltare rurală", organizat pentru locuitorii satului, dar și pentru cei din afara lui de către membrii diasporei Republicii Moldova din Germania.

 

Acest proiect este implementat în cadrul programului Diaspora Engagement Hub al Biroului pentru Relații cu Diaspora, în parteneriat cu OIM Moldova, finanțat de SDC.

 

În total, pe parcursul lunilor august și septembrie vor fi organizate șase ateliere:

 

• 06 august: Atelier de construcții ecologice

• 13 august: Atelier de grădinărit organic – îngrijirea plantelor în timpul verii

• 20 august: Atelier practic de gastronomie ecologică și vegetariană și diete sănătoase

• 5-10 septembrie: Seminar cu voluntarii internaționali cu workshop practic de grădinărit și construcții ecologice

• 17 septembrie: Atelier de construcția deshidratantului solar (cum se construiește și se utilizează echipamentul pentru uscarea fructelor și legumelor din materiale simple în condiții rurale)

• 24 septembrie: Atelier de grădinărit organic – cum se colectează și se păstrează corect semințele

 

Toate atelierele vor începe la ora 10.00.

 

Valeria Șvarț-Gröger, autoarea proiectului "Eco-Centru pentru instruiri și dezvoltare rurală": „Noi vrem să schimbăm percepția că viața rurală este plictisitoare și fără oportunități, că abordările ecologice se merită de aplicat abia la nivel înalt de dezvoltare economică și că inovații tehnologice sunt prea scumpe și imposibili de realizat în sate. Noi credem că unirea acestor patru elemente: dezvoltarea rurală, ecologie, inovații tehnice și educație pot adresa crizele actuale, migrația, schimbările climatice, sărăcia și instabilitatea politică din R. Moldova.”

 

„Vrem să aplicăm ceea ce am învățat, am văzut și am lucrat peste hotare într-un model inovativ și viabil în țara noastră. Succesul acestui proiect va fi și un factor decisiv pentru unii din grupul nostru de inițiativă pentru a se întoarce în RM și a se stabili acolo cu trai. Eco-Centru de instruiri în cadrul Eco-village Moldova își pune ca scopul crearea unui hub inovativ de dezvoltare a comunităților rurale, educație practică și schimb de experiențe pentru cele mai tradiționale și cele mai inovative abordări ecologice rurale”, a adăugat Valeria Șvarț-Gröger.

 

La evenimentul de lansare a proiectului vor participa reprezentanți ai Biroului pentru Relații cu Diaspora.