Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

FESTIVALUL TOAMNA DE AUR - SAN FRANCISCO, SUA - 2014

Published on: Sun, 10/05/2014 - 20:03

De Ziua Națională a Vinului, pe 4 octombrie, comunitatea de moldoveni din statul California din SUA, a organizat în orașul San Francisco prima ediție a Festivalului Toamna de Aur/ Moldovan Harvest Festival. Acest eveniment, susținut de Biroul pentru relații cu diaspora (BRD) a avut ca scop promovarea Republicii Moldova în statul California, a culturii, bucatelor și a vinului moldovenesc. La festival au participat peste 500 de persoane, reprezentanți ai diverselor comunități din California - americani, ucraineni, ruși, români, georgieni, coreeni, tanzanieni, etc.


Ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu a fost parte a acestui eveniment organizat în premieră de comunitatea de moldoveni din California.
Programul festivalului a inclus muzică moldovenească live, o expoziție de fotografii ale lui Anatol Poiată, Constantin Grigoriță și Mircea Zatușevschi de la Chișinău; o expoziție de costume naționale. De asemenea, organizatorii evenimentului au pregătit pentru participanți bucate moldovenești (plăcinte, mici, mămăligă, sarmale) pe care le-au servit cu vin din Moldova. Din program nu au lipsit nici dansurile populare moldovenești.

Anastasia Miron, membră a echipei de organizare a Festivalului Toamna de Aur/Moldovan Harvest Festival: ”Am rămas foarte surprinși de interesul față de acest eveniment. Prezența la festival a depățit toate așteptările noastre, pentru că afară era o vreme extrem de frumoasă și ne gândeam că din această cauză, californienii vor alege să-și petreacă sâmbăta în parcuri. Dar totuși asta nu i-a oprit să vină, să cunoască mai multe despre cultura noastră. Au fost foarte impresionați de bucatele moldovenești, în special de sarmale și de mămăliga cu brânză și smântână, care a făcut furori, dar și de dansurile noastre populare. Am văzut la festival foarte multă bucurie.”

Ruslan Vdovicenco, liderul comunității de moldoveni din California ne-a răspuns la câteva întrebări după festival:

Ce implică organizarea unui festival în SUA?
-În primul rând responsabilitate financiară considerabilă și obținerea a tot felul de permisuri pentru activități publice (permis de a vinde produse alimentare publicului larg, permis de a vinde alcool, permis de parcare la preț redus, etc).

Ce ați învățat în urma organizării acestui eveniment?
-Să apreciez munca de voluntar mai mult decât am facut-o înainte. Toată organizarea festivalului a fost făcută integral pe bază de voluntariat. Am mai învățat că o comunitate nu trebuie să fie izolată, în special în străinătate. Prietenii și conexiuni cu alte comunităț diversifică setul de abilități disponibile, astfel eliminând necesitatea de costuri sumplimentare pentru servicii contra plată.

Ce ați face diferit la următoarea ediție a festivalului?
-Întodeauna înveți ceva nou atunci când faci un lucru pentru prima dată și probabil este inevitabil de a face greșeli, dar eu prefer să văd partea plină a paharului. Sunt anumite lucruri pe care le-aș face diferit, dar nu pentru că au fost făcute prost, ci pentru că întotdeauna este loc de mai bine.

Care alte comunități s-au implicat în organizarea festivalului?
-Am fost ajutați de reprezentanți ai comunității de georgieni, ucraineni, comunitatea de români din Bay Area și comunitatea de ruși.

A fost evenimentul un succes?
-Luând în considerație numărul de vizitatori ai evenimentului și feedback-ul primit după eveniment avem convingerea că evenimentul a fost un succes.

V-ați atins scopurile propuse?
-Scopul organizării festivalului a fost promovarea comunității de moldoveni din California si educarea publicului larg despre existența Republicii Moldova. Ne-am propus să facem aceasta prin ce avem mai bun: artă, muzică, dans, mâncare autentică moldovenească și vin molodvenesc de cea mai înaltă calitate.

Menționați un lucru care va impresionat în procesul de organizarea a festivalului.
-Am fost profund impresionat de atitudinea Ambasadei RM la Washington, de prietenia de care au dat dovadă chiar de la inițierea proiectului și de receptivitatea Biroului pentru Relații cu Diaspora. M-a bucurat mult să descoperim că nu ne-am lovit de birocrație, ci am lucrat cu echipe de oameni bine organizați care au fost foarte promți și eficienți în tot ce fac. Ne bucură foarte mult să știm că nu suntem uitați sau ignorați acasă.