Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Funcționalitatea centrelor Educaționale din diasporă - discutate în cadrul unei ședințe de lucru, organizată de Biroul relații cu diaspora

Published on: Fri, 10/06/2023 - 15:56

 

De Ziua Mondială a Educației, Biroul relații cu diaspora a organizat o ședință de lucru cu participarea liderilor de asociații, profesorilor și fondatorilor Centrelor Educaționale, școlilor duminicale din diaspora. Subiectul întrunirii a vizat activitatea Centrelor Educaționale și implicarea profesorilor din diasporă în procesul de transmitere a cunoștințelor de limba română, copiilor cetățenilor Republicii Moldova, stabiliți peste hotare.  

 

Evenimentul a fost prezidat de Ana Calinici, Secretar de Stat din cadrul Cancelariei de Stat, care a salutat participanții, adresându-le felicitări cu prilejul zilei profesionale: „Vă mulțumim pentru că ați acceptat invitația de a ne convoca și de a ne cunoaște, în această zi cu o simbolistică profundă – cea în care sărbătorim și elogiem educația și măria sa, pedagogul. Ne dorim să avem un dialog deschis și constructiv, să aflăm mai multe din experiența dv, realizările pe care le obțineți, dar și dificultățile cu care vă confruntați, pentru a identifica unele soluții viabile”, a menționat Ana Calinici.

 

Prezentă la întrunire a fost și Elena Druță, Consiliera Președintelui Republicii Moldova pentru relațiile cu diaspora. Fiind interesată de modelele de predare a limbii române peste hotarele țării, dar și de identificarea soluțiilor, menite să îmbunătățească situația din domeniu, în baza exemplelor altor state și în același timp,  ținând cont de practica utilizată de către profesorii implicați în procesul educațional în diasporă.

 

Membrii Centrelor Educaționale, au împărtășit din experiența pe care o au de a crea și a menține un Centru Educațional, de a încuraja copiii să însușească limba română, în țările de reședință. Totodată, participanții la ședința de lucru s-au referit și la evenimentele pe care le organizează în cadrul Centrelor, dar și la voluntariatul, entuziasmul și sacrificiile care susțin instituțiile, precum și la dorința de a se simți acasă, aflându-se la mii de km distanță.

 

În aceiași ordine de idei, profesorii din diasporă au menționat și despre dificultățile cu care se confruntă: numărul mic de profesori, lipsa salarizării acestora, interesul scăzut al copiilor, vârsta neomogena a acestora și nivelul diferit de cunoaștere a limbii române. În scopul îmbunătățirii situației și pentru a atinge rezultate frumoase, participanții au venit și cu unele idei, așa precum vizite ale scriitorilor basarabeni în diasporă, concursuri pentru copii, dotarea Centrelor Educaționale cu cărți în limba română, recunoașterea competențelor cadrelor didactice, dar și încurajarea copiilor, oferindu-le diplome din partea Biroului relații cu diaspora.

 

Adresăm mulțumiri, cadrelor didactice pentru timpul dedicat și prezența la ședința de lucru, dar și pentru dedicația și profesionalismul, abilitățile și dorința de a transmite cunoștințele de limba române, generațiilor de copii, care cresc și se dezvoltă departe de Republica Moldova.