Guvernul Republicii Moldova

BIROUL RELAȚII CU DIASPORA

A A A

Funcționari publici instruiți în atragerea și valorificarea expertizei diasporei pentru dezvoltarea instituțională

Published on: Wed, 06/12/2024 - 13:31

Biroul relații cu diaspora, în parteneriat cu PNUD Moldova, a organizat la data de 11 iunie, atelierul de formare cu genericul „Implicarea expertizei diasporei: bune practici și instrumente”, eveniment care a reunit peste 30 de reprezentanți ai ministerelor și instituțiilor statului. Scopul seminarului a fost de a prezenta modalități eficiente de atragere și valorificare a expertizei diasporei pentru dezvoltarea instituțională și contribuția acesteia în domeniile prioritare pentru dezvoltarea țării.

 

Instruirea, desfășurată în format online, marchează începutul unei serii de ateliere dedicate funcționarilor publici dornici să-și perfecționeze cunoștințele și abilitățile în acest domeniu. Dr. Dorina Baltag, consultant PNUD, cu 15 ani de experiență în mediul academic din Olanda și Marea Britanie, și-a propus să faciliteze procesul de cunoaștere prin sesiuni interactive și practice, astfel încât expertiza diasporei să fie integrată eficient în activitățile instituționale.

 

Atelierul a fost structurat în sesiuni interactive, care au inclus prezentări, discuții de grup și exerciții practice, menite să consolideze cunoștințele participanților. Ca urmare a implicării active în cadrul atelierului, funcționarii au dobândit cunoștințe practice și instrumente specifice de cartografiere a necesităților instituționale, au însușit metode de valorificare a expertizei diasporei și au fost instruiți în dezvoltarea unor Termeni de Referință (ToR). De asemenea, au fost prezentate istorii de succes ale membrilor diasporei, care colaborează în prezent cu instituțiile statului.

 

Acest prim atelier din seria planificată, demonstrează angajamentul Biroului relații cu diaspora și a partenerilor de dezvoltare, de a facilita o colaborare strânsă între membrii diasporei și instituțiile statului, în vederea îmbunătățirii și dezvoltării capacităților instituționale.

 

Activitatea s-a realizat sub umbrela Platformei pentru implicare a Diasporei (Diaspora Engagement Platform), în cadrul Programului comun al ONU Moldova pentru valorificarea impactului pozitiv al migrației în Republica Moldova, cu suportul financiar al Programului Multilateral pentru Migrație al ONU, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.